AI-генерирана снимка на папа Франциск в пухенка подлуди мрежата

AI-генерирана снимка на папа Франциск в пухенка подлуди мрежата

Сподели

Социалните медии са залети от снимка на главата на Римокатолическата църква папа Франциск в снежно бяла пухенка.

Изображението, създадено от генератор на изображения с изкуствен интелект (AI), изобразява папа Франциск, облечен в безупречно дълго пухено палто върху традиционните си бели одежди. Кръстът му е на верижка и виси на гърдите му. Снимката е изключително реалистична и успя да подведе много потребители на социалните мрежи по цял свят.

На друг кадър, който категорично се разпознава като нереален, светият отец е с бели кецове със златист акцент и в поза като на модно ревю.


Снимката с бялата пухенка се превърна в истинска сензация. Създателят ѝ коментира през BuzzFeed News, че не е очаквал такава вълна.

„Просто реших, че ще е забавно да видя папата в смешно яке“, коментира той решението да поиска от AI конкретното задание.

Картинките са „нарисувани“ от генераторa с изкуствен интелект Midjourney.

Въпреки че снимката е онлайн от няколко дни, все още много потребители на социалните мрежи Facebook, Twitter и Instagram продължават да се чудят дали е истинска или фалшива.

От друга страна някои пишат: „Снимката на папата е AI? Цял ден се гърча и това дори не е истинско?“. Друг потребител в Twitter съветва: „Време е да забраним изкуствения интелект“.

Участие в темата взе и моделът и водещ Криси Тейгън. Тя написа: „Мислех, че пухеното яке на папата е истинско и не се замислих. Няма как да преживея бъдещето на технологиите“.

Интернет хуморът не закъсня и се появиха още генерирани от изкуствен интелект снимки на известни личности в бели пухени палта.

Актуално

Избрано за вас