Какво се случва, когато модата срещне изобразителното изкуство?

Снимка: grazia.co.in

Какво се случва, когато модата срещне изобразителното изкуство?

Снимка: grazia.co.in
Сподели

Модата е изкуство и вдъхновение! Представяме ви   7 случая, в които известни  модни къщи използват  арт мотиви на популярни художници за своята колекция.

Диор и Анди Уорхол

В колекция на Dior дизайнерът Раф Симонс използва принтове и мотиви на Анди Уорхол

Френската модна марка запазва характерния си стил. Тя решава да почерпи вдъхновение от най-женствените и изчистени творения на Анди Уорхол. Aмериканският художник е

известен с цветните си поп арт картини. 

Тоалетите са представени на модния подиум на  Dior за есен-зима 2013 г. можем да видим минималистичната страна на творбите му.

Снимки: runwaymagazines.com

Това, което прави тази колаборация толкова специална, е, че изглежда сякаш Анди Уорхол е направил тези картини и скици специално за марката ─ женствените дизайни на обувките се съчетават перфектно с традиционните кройки и избор на цветове на Dior.

Dolce & Gabbana & Сицилиански барок

Снимка: leichic.it

Италианската модна марка води началото си от италианските стилове. Най-емблематичната колекция на Dolce & Gabbana е вдъхновена от един от най-драматичните и преувеличени периоди в изкуството, а резултатът е

спиращо дъха представяне на изкуството върху дрехите.

Със златните детайли, тежките перлени украси и наситените цветове като черно и ярко жълто, целта на дизайнерите беше да въплътят пищния начин на живот и елегантността на италианските жени.

Деймиън Хърст и Александър МаккуинДеймиън

Хърст и Алекзандър Маккуин са съвършено извратен, мрачен моден дует. Съвременните художници работят заедно по ексклузивната колекция на шоуто на Маккуин през 2013 г., в резултат на което се получава много съвременно и призрачно дизайнерско сътрудничество.

Снимка: la-pulcinella.

И двамата творци са известни с любовта си към гротеската, тъмните елементи и откриването на призрачната страна на изкуството и модата, което проличава и във

взаимната им любов към черепите.

Колекцията се състоеше от специални лимитирани серии копринени шалове, а произведенията са представителни и за двамата художници – със смесицата от пеперуди, контури на черепи и великолепни цветови палитри.

Версаче и поп арт

Снимка: dsigno.es

Връщайки се назад към модната сцена на 90-те години на миналия век, едно от най-популярните ревюта през 1991 г. се основаваше на друг художествен стил – поп арт.

Версаче прави първата крачка към сътрудничество между модни дизайнери модерно изкуство,

което донася на модната къща хиляди нови почитатели. Подобно на самия поп арт, колекцията беше знойна, вълнуваща и ярка – с емблематични цветове и образи.

Louis Vuitton и Яйой Кусама

Поемайки в съвсем различна посока от вдъхновената от сицилианския барок колекция на Долче и Габана, френската модна къща се обърна за съдействие към една съвременна художничка – Яйой Кусама. През 2011 г. японската художничка сподели и въведе своето постмодерно виждане в естетиката на Louis Vuitton, а цялата колекция представлява

баланс между нейния хаотичен, модерен стил и класическите произведения на LV.

Яйой Кусама е известна със значимите си точки. С нейна помощ магазините на Louis Vuitton се превърнаха в буквални изложби на изкуство.

Снимка: Pinterest.com

Преобладаващите червено-бели и черно-жълти комбинации, разположението на манекените, женствените и непреходни рокли, както и преработените чанти на LV са малки детайли, които обединяват цялата колекция. Работейки заедно с Яйой Кусама, Louis Vuitton отвори нова глава в света на модата.

Prada и уличното изкуство
Снимка: grazia.co.in

Известната модна марка предприе смела стъпка и базира цялата си колекция за пролет/лято 2014 на

най-модерната форма на изкуство – графити и улично изкуство.

Цялата колекция има много свежо и младежко излъчване – от смелите цветове до моделите и модерните кожени детайли. Минималистичните и еклектични елементи се подчертават от обстановката и декора на подиума, които обединяват красивата колекция пролет/лято на Prada и я превръщат в едно от най-обсъжданите модни ревюта.

Родарте и Ван Гог
Снимка: oldliquorsmagazine.com

Дизайнерите на известната модна марка Rodarte успяват да претворят шедьоврите на Ван Гог в красиви рокли в стил пролет/лято.

Смесицата от пастелно синьо, среднощно лилаво и слънчогледово жълто

са леки, но смели нюанси, които представят най-емблематичните картини на Ван Гог. Освен че подхождат на топлия сезон, нюансите и слънчогледовите шарки се съчетават добре и с дизайна на роклите с А-образна линия.

Актуално

Избрано за вас