Яйцата – храната, която се грижи за зрението и фигурата ни

Снимка: Pixabay

Яйцата – храната, която се грижи за зрението и фигурата ни

Снимка: Pixabay
Сподели

Яйцата имат високи нива на витамин А, В6 и Е, както и В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), витамин В9, желязо, фосфор, селен, магнезий. Храни, които съдържат толкова много витамини и минерали, са много малко в природата.

Те съдържат и добър холестерол (HDL). Той помага на тялото да синтезира витамин D и хормони като тестостерон, естроген и кортизол. Не се натрупва по стените на кръвоносните съдове, както прави „лошият“. Добрият холестерол всъщност намалява вероятността от атеросклероза (свиване на кръвоносните съдове) и други сърдечно-съдови болести.

Яйцата са богати и на холин – витамин, който се грижи за здравето на мозъка и подобрява паметта. Той е изключително важен за бременните жени, защото предпазва плода от увреждане на гръбначния мозък. Какви ползи крие ежедневната консумация на яйца?

Ще отслабнете

Яйцата засищат и затова са подходящи, ако искате да свалите килограми. Съдържат много хранителни вещества, а имат малко калории (малко под 200). Ако закусвате две варени яйца, през деня ще изядете много по-малко храна, пише edna.bg.

Костите ви ще са по-здрави

Яйцата съдържат много витамин D и калций – изключително важни за здравината на костите. Жените са предразположени към остеопороза и е важно да пазят костите си здрави.

Ще трупате мускулна маса

Яйцата съдържат протеини, важни за мускулите. В много диети се срещат съвети да се изхвърлят жълтъците и да се яде само белтък, но трябва да знаете, че половината протеини всъщност се съдържат в жълтъка.

Ще виждате по-добре

Лутеинът и зеаксантинът са мощни каротеноиди, които подобряват зрението. Пазят очите ви от вредните слънчеви лъчи и намаляват риска от перде на окото с 50%.

Актуално

Избрано за вас