Мъчат ви сезонни алергии? Пробвайте тези домашни средства

Снимка: iStock

Мъчат ви сезонни алергии? Пробвайте тези домашни средства

Снимка: iStock
Сподели

Сезонните алергии, наричани понякога сенна хрема, са резултат от излагане на спори или полени, отделяни в атмосферата от треви, дървета и други растения. Те често ни измъчват през този период от годината, пречейки ни да се насладим на първите топли дни някъде сред природата. За да не се налага да стоите затворени у дома, сме ви подготвили списък с няколко лесни домашни средства за борба със сезонните алергии.

Снимка: Pixabay
Останете хидратирани

Когато организмът ви е дехидратиран, имунитетът ви ще се понижи. Това ще доведе до запушване на носа, хрема, кихане и кашлица. Опитайте се да пиете 2 до 3 чаши топла вода след събуждане. Можете също така да пиете сокове или хапвате супи, за да заредите организма си.

Снимка: Pixabay
Зелени листни зеленчуци

Зелените зеленчуци като спанак, броколи и пролетен лук са богати на кверцетин. Това е биофлавоноидно съединение, което контролира производството и освобождаването на хистамин в тялото ви. Тези листни зеленчуци имат и противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Можете да ги консумирате както сурови, така и сготвени. Също така, направете си гореща супа от зелени зеленчуци, за да  намалите силата на алергичната реакция,  пише pharmeasy.in.

Снимка: Pixabay
Напитки от цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са най-добрият източник на витамин С, антиоксиданти, минерали и витамини. През пролетния сезон слънцето става все по-силно с всеки изминал ден. Това често води до отслабване на тялото и дехидратация. Цитрусовите плодове ще ви осигурят енергия и ще ви направят свежи. Те също така помагат за повишаване на имунитета ви, за да се борите със симптомите на сезонните промени. Стремете се да ядете повече цитрусови плодове, а не залагайте на сок.

Снимка: Pixabay
Червен лук

Когато се изложите на алергена, тялото ви незабавно освобождава хистамин. Лукът съдържа съединение – кверцетин, което помага да се контролира производството му. Следователно той е полезен за намаляване на симптомите на алергиите. Лукът е естествен антихистамин, който помага за намаляване на алергичните симптоми. Той може да бъде полезен и като бронходилататор, тъй като отваря свитите дихателни пътища.

Снимка: GETTY IMAGES
Мед

Консумирането на мед, произведен от пчелите във вашия регион, може да помогне за облекчаване на алергиите. Пчелите пренасят в него цветен прашец от цветята. Така че ако го консумирате всеки ден, той може постепенно да намали чувствителността ви към полените.

Снимка: Pixabay
Чай от мента

Ментата е естествено средство за лечение на алергии към прах, полени или други респираторни проблеми. Тя съдържа вид флавоноид, наречен лутеолин-7-О-рутинозид, който спомага за потискане на активността и секрецията на противовъзпалителни ензими. Можете да добавите една чаена лъжичка сушени листа от мента към чаша вода и да я кипнете. Оставете сместа да се запари за около десет минути. Прецедете и изпийте чая, когато е леко топъл.

Гореща и пикантна храна

Горещите и пикантни храни разреждат гъстата слуз и помагат за прочистването на запушения проход на носа и гърлото.

Снимка: Pixabay
Масло от евкалипт

Маслото от евкалипт може драстично да промени ситуацията при сезонните алергии. Добавете няколко капки към вода, кипнете я и вдишайте парата. Това ще ви помогне да отворите допълнително синусите и носните пътища. Някои изследвания показват, че евкалиптовото масло има и противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Актуално

Избрано за вас