Недостиг на витамин Д? Ето как да го познаете

Снимка: Pixabay

Недостиг на витамин Д? Ето как да го познаете

Снимка: Pixabay
Сподели

Лятото е времето, в което лесно можем да си набавим витамин Д по естествен начин. Половин час дневно на слънце е достатъчно, за да се синтезира в кожата необходимото количество от този важен витамин. Той отговаря за

здравината на костите и зъбите,

добрата работа на сърдечно-съдовата система, за превенция на депресията. През зимата обаче може да се окаже, че ви липсва витамин Д и е важно да разберете как тялото ви сигнализира за това.

Витамин Д се набавя от някои храни (яйца, масло, телешки черен дроб и др.), но основната роля за неговия синтез е слънцето. Проучване от преди няколко години показа, че

75% от населението страда недостиг на витамин Д.

Конкретни признаци подсказват за липсата му. Ако смятате, че страдате от някой от тях, свържете се с лекар и се подложете на препоръчаните от него изследвания.

В ранната кърмаческа възраст недостигът на витамин Д се изразява чрез изпотяване, безпокойство, намален мускулен тонус, характерно омекване на задната част на главичката на бебето. При възрастните обилното изпотяване без да има видима причина също може да е признак на недостиг на витамин Д.

Той е пряко свързан със здравината на костите и проблемите с тях са явен признак за недостиг на витамина. Остеопорозата пряко се влияе от нивото на витамин Д в организма, наред с другите причини за нея (хормони, движение, възраст, наследственост).

Доказателство е фактът, че в Индонезия такава диагноза не се среща, въпреки, че там хората не консумират мляко (калций). Те обаче са постоянно на слънце и се движат често. Болки в костите, счупвания при незначителни травми насочват към недостиг на витамина.

Хроничната умора също е сигнал за недостиг на витамин Д.

 При неговата липса мускулите загубват своя тонус и дори елементарните движения бързо водят до изтощение.

Пряко свързана с недостиг на витамина е остеомалацията. Тя е генерализирано костно заболяване с нарушена минерализация на костната тъкан. Костите губят своята устойчивост и лесно се стига до деформации и травматични увреждания. Проявите на болестта са болки в костите, деформации, мускулна слабост. Те са особено характерни за седалищните мускули, което води до „патешка” походка.

Депресията също се свързва с недостиг на витамин Д, макар все още да не са изяснени точните механизми, по които се случва това взаимодействие.

За липса на витамин Д може да индикира и за проблеми с неговото усвояване. Това се случва при хронични стомашно-чревни заболявания, които пречат на резорбцията на витамина. Чернодробните и бъбречните заболявания нарушават синтеза на витамина.

Актуално

Избрано за вас