Протест срещу Русия: Музеят Ермитаж в Амстердам сменя името си

Протест срещу Русия: Музеят Ермитаж в Амстердам сменя името си

Сподели

Музеят Ермитаж в Амстердам променя името си, след като миналата година прекъсна връзките си с Ермитажа в Санкт Петербург. Причината за замразяването на отношенията между институциите е руската инвазия в Украйна, съобщава ДПА, позовавайки се на директорката Анабел Бирни.

От 01 септември амстердамският Ермитаж ще се нарича H’ART.

В бъдеще той ще работи с трима международни партньори: Британския музей в Лондон, Центъра „Помпиду“ в Париж и Музея за американско изкуство „Смитсониън“ във Вашингтон.

След прекратяване на връзките с Ермитажа в Русия, музеят в Амстердам среща трудности, тъй като няма собствена колекция

и досега е разчитал на голямата колекция в Санкт Петербург. От откриването му през 2009 г. в нидерландския Ермитаж са показани 30 изложби с предмети от руския музей.

След като Ермитажът в Амстердам преустанови връзките с Русия, на помощ се притекоха нидерландски музеи, които дадоха назаем най-добрите произведения на изкуството от своите колекции, включително картини на Рембранд, Вермеер и Ван Гог.

Директорката Анабел Бирни казва, че

за преименувания музей ще последва „вълнуваща нова стъпка“.

По думите й съвместно с международните партньори са планирани големи художествени изложби, както и по-скромни задушевни презентации.

„Програмата на музея ще бъде многогласна и ще отразява времето, в което живеем“, отбелязва Бирни.

Първата голяма изложба в музея H’ART е планирана за средата на 2024 г.

Тя ще бъде организирана в партньорство с Центъра „Помпиду“ в Париж и ще включва творби на руския художник Василий Кандински, който става френски гражданин и умира във Франция през 1944 г.

 

Фотокредит откриваща снимка: traveloka.com

Актуално

Избрано за вас