Какви ядки да консумираме за крепко здраве?

Снимка: Pixabay

Какви ядки да консумираме за крепко здраве?

Снимка: Pixabay
Сподели

Бадеми, лешници, кашу, орехи – със сигурност поне един вид от тези ядки ви е любим. Знаете ли обаче достатъчно за свойствата им? Ако отговорът е „не“ – означава, че сте открили правилната статия. Представяме ви 9 вида ядки и ползите от консумацията им.

Бадеми

Ценят се заради съдържанието на протеини, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор, както и витамин E. Включват ги в диети за предпазване на сърцето. Помагат при анемия, нарушения в зрението и хипертония. Те намаляват риска от атеросклероза и депресия. Бадемовото мляко е лесно за храносмилане и не причинява стомашно-чревни ферментации. Поради това се препоръчва на кърмачки и малки деца.

Снимка: Pixabay
Лешници

Подобно на бадемите, съдържат калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, както и витамини от група B, както и C и E. Препоръчват се при бронхити, болки в ставите, хронична умора, нервно напрежение, както и при тежки инфекциозни заболявания. Поради ниското съдържание на въглехидрати често ги включват в диети за отслабване.

Снимка: Pixabay
Кашу

Най-вкусната ядка, богата на протеини, желязо, магнезий, фосфор, цинк, витамини от група B и витамин A. Има изявени противовъзпалителни и противодиабетни свойства. С кашуто трябва да се внимава, тъй като съдържа оксалати и токсина урушиол. Той се намира в обвивката на ядките.

Снимка: Pixabay
Орехи

Много добър източник на желязо, йод, мед, фосфор, цинк, фибри, витамини от група B, витамин C, витамин E. Предпазват сърдечно-съдовата система и мозъка. Поради високата си енергийна стойност, са подходяща храна за хора, извършващи тежък физически труд. Благодарение на съдържанието на йод, се използват като средство за лечение на заболявания на щитовидната жлеза. Идеалният вариант е да се изяждат по пет ореха дневно.

Снимка: Pixabay
Фъстъци

Съдържат най-много витамин B3 и фолиева киселина, вероятно защото растат под земята. Това ги прави подходяща храна по време на бременност. Понижават риска от сърдечен удар, предпазват от Алцхаймер и други дегенеративни проблеми. Подобно на кашуто, фъстъците съдържат оксалати и трябва да се избягват от хора с проблеми с бъбреците или жлъчката.

Снимка: Pixabay
Шамфъстък

Съдържат шест пъти повече антиоксиданти от зеления чай, както и завидно количество аргинин (есенциална аминокиселина, която участва в изграждането на мускулната тъкан). Допринасят за правилното функциониране на сърдечно-съдовата и нервната система, за заздравяването на костите и зъбите (поради наличието на фосфор и калций), повишават мъжката потентност.

Кедрови ядки

Изключително богати на протеини, което ги прави важна хранителна добавка както за бременни и малки деца, така и за възрастни хора. Съдържат повече аминокиселини от месото и млякото, както и много витамини и минерали. Влияят благотворно върху сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната система, подобряват обмяната на веществата, засилват либидото. Добре е да се ядат сурови, тъй като са чувствителни към топлината.

Снимка: Pixabay
Макадамия

Най-висококалоричната ядка – има специфичен вкус и редица полезни свойства. Добър източник е на протеини, въглехидрати, диетични фибри, калий, калций, желязо, селен, както и на витамини от група B и витамин PP. Помага при артрит, диабет, метаболитни нарушения, мигрена, хипертония. Намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта, предпазвайки от сърдечно-съдови заболявания. Маслото от макадамия е едно от най-предпочитаните в козметиката, заради силно защитаващите и подмладяващите му свойства, пише edna.bg.

Бразилски орех

Той е с най-високо съдържание на мазнини и селен от всички ядки. Оказва незаменима помощ в борбата с катарактата, мъжкото безплодие и ранния климакс, атеросклерозата на сърдечните и мозъчните съдове. Укрепва имунната система и притежава антиканцерогенни свойства, които не само могат да предотвратят, но и да спрат развитието на злокачествени тумори. Достатъчно е да се изядат две ядки и съдържащият се в тях селен започва да изпълнява своята невидима работа в човешкия организъм.

Актуално

Избрано за вас