3000 билета за „Евровизия“ за украински бежанци във Великобритания

3000 билета за „Евровизия“ за украински бежанци във Великобритания

Сподели

Три хиляди билета за „Евровизия“ ще бъдат дарени на украински бежанци във Великобритания. След победата на етно хип-хоп бандата Kalush домакин на тазгодишното издание на конкурса трябваше да е Киев, но в условията на текуща война това няма как да се случи. Страната на Зеленски

избра Ливърпул като свой „заместник“ в провеждането на песенния конкурс

Осигуряването на безплатен достъп до събитието за разселилите се украинци е сред жестовете на подкрепа на Обединеното кралство към пострадалата държава.

Британското правителство също така обяви финансиране в размер на 10 млн. паунда. Целта е „да се гарантира, че събитието наистина ще покаже украинската култура“. Поводът е годишнината от руското нахлуване в страната.

Парите ще подпомогнат

партньорството на Градския съвет на Ливърпул и BBC с украински творци

и изпълнители за създаването на шоу, „което да отпразнува музиката и начина, по който тя обединява хората от цял свят“. Kalush, които миналия ноември се срещнаха и с българска публика в клуб в столичния Студентски град, ще имат специално изпълнение за церемонията през май.

Министърът на културата Луси Фрейзър заяви: „Незаконното нахлуване на Путин в Украйна означава, че

конкурсът не може да се проведе там, където трябва

Но за нас е чест да подкрепим BBC и Ливърпул в провеждането му от тяхно име и сме решени да гарантираме, че украинският народ ще бъде в центъра на това събитие“.

 

Фотокредит: БГНЕС

Актуално

Избрано за вас