Трикове, които ще ви спестят време и усилия в кухнята

Снимка: Pixabay

Трикове, които ще ви спестят време и усилия в кухнята

Снимка: Pixabay
Сподели

В днешното забързано ежедневие често не успяваме да смогнем да свършим всичките си работни задачи за деня и готвенето остава на заден план, тъй като много хора смятат, че отнема твърде много време. За всички онези от вас, които обичат вкусната домашна храна, но не разполагат с много време да си я приготвят – представяме трикове, пестящи усилията в кухнята.

Снимка: Pixabay
Смачкайте чесъна преди да го обелите

Да, прочетохте правилно – смачкайте чесъна, за да го обелите по-лесно. За целта вземете голям нож и притиснете скилидките. Люспите му ще се отделят още при самото смачкате и ще можете лесно да ги премахнете напълно от чесъна преди да преминете към готвенето му.

Почистете черешите и ягодите със сламка

Без значение дали сте решили да си приготвите домашен конфитюр или просто да си хапнете пресни плодове – почистването им е една от най-важните стъпки преди консумация. За да го постигнете, използвайте сламка, с която промушете плода. Така лесно ще отстраните костилките на черешите и листенцата в горната част на ягодите.

Снимка: Pixabay
Използвайте филия хляб, за да размекнете сладки

Би ли сте твърде заети с друго и сте препекли бисквитките си? Не се безпокойте, единственото, което ви е необходимо, за да спасите положението, е филия хляб. Преместете сладките в кутия, след като се охладят – добавете филията при тях и оставете поне за едно денонощие.

Втасайте тестото си във фурната

В случай че сте от хората, които обичат да пекат тестени изделия за своето семейство, но не разполагате с това време – тук сме, за да ви дадем важен съвет. Докато все още замествате своето тесто, включете фурната на 50-60 градуса. Изключете я непосредствено преди да приберете готовото тесто вътре (прибрано в намаслена торбичка и поставено в купа). Ако искате да ускорите процеса допълнително, сложете купичка с вряла вода на дъното на фурната.

Снимка: Pixabay
Обелете авокадо и киви с лъжица

Разрежете авокадото на две, след което буквално загребете вътрешността, отделяйки тънката му кора. С кивито можете да процедирате по същия начин – друг вариант е да отрежете съвсем малко от двата му края и отново да промушите лъжицата между плода и обелката му.

Запазете костилката от авокадо

Обичате авокадо? Ние също, заради което имаме още трикове за приготвянето му. Всеки, който го е консумирал, знае, че то потъмнява бързо, когато бъде разрязано. За да избегнете този неприятен ефект, запазете костилката му. Ако не успеете да изядете сготвеното (например гуакамоле или друг тип разядка) – върнете я в него. Резултатът ще ви изненада.

Снимка: Pixabay
Отделете белтъка и  жълтъка с помощта на бутилка

Ако все още не сте се усъвършенствали в готвенето, но искате да се научите – започнете с малки стъпки. Вместо да се стараете  да счупите яйце с една ръка или да го разделите с помощта на черупката, просто използвайте бутилка. С нейна помощ лесно ще можете да изсмучете жълтъка.

Увийте бананите, за да ги запазите свежи

Сред изпитаните трикове за запазване на свежестта на бананите е увиването на горната им част (връзката) с алуминиево фолио или найлонова торбичка. По този начин ще забавите процеса по презряването им.

Актуално

Избрано за вас