Художникът на DC Comics Кристиан Дусе: Обичам да създавам истории, не просто да рисувам картини

Снимка: Личен архив

Художникът на DC Comics Кристиан Дусе: Обичам да създавам истории, не просто да рисувам картини

Снимка: Личен архив
Сподели
  • Да бъдеш художник е да имаш живот, пълен с несигурност.
  • В съзнанието ми всичко е реално, просто трябва да го пренеса на листа.
  • Не е лесно да си художник на американския пазар.
  • Моите синове са смисълът на живота ми.
  • Батман е любимият ми супергерой.
Снимка: Cristian Duce

Кристиан Дусе е испански комикс артист, създател на някои от най-забележителните илюстрации за Marvel и DC Comics. Добива популярност с работата си по „Batman and the Outsiders“„Justice League vs. Godzilla vs. Kong“, „Detective Comics“ и различни серии на „The Flash“.Там той

с лекота пресъздава динамиката и бързината, присъщи на този супергерой!
Снимка: Christian Duce/Facebook

Портфолиото му включва и отличителните творби за Mаrvel „Guardians of the Galaxy: Ozone Heroes“ и „Marvel’s Hero Project: Astonishing Austin“.

Той започва своята професионална кариера през 2005 г., когато изпраща първите си примерни страници на няколко малки издатели, докато най-сетне получава и проект №1,

който почти го отказва от рисуването.

За щастие, първите неуспешни опити не успяват да го разколебаят съвсем и през 2008г, Кристиан прави дебюта си в света на комиксите с книга за Wildstorm – „IDES OF BLOOD“. Скоро след това привлича вниманието на феновете и индустрията с уникалния си стил и способността си да пресъздаде емоции и действие във всяка негова творба, като с лекота преминава през различните персонажи.

Christian Duce/Facebook

Тази година Кристиан Дусе е сред специалните гости на най-голямото събитие за поп култура – за любителите на аниме, косплей, комикси, гейминг Aniventure Comic Con, което ще се проведе в София на 6-ти и 7-ми юли. Екипът на Art Portal имаше възможността да поговори с талантливия художник дни преди идването му в София. Вижте какво сподели той в следващите редове. 

-Здравейте, Кристиан! Благодарим Ви, че се съгласихте направим това интервю. Вълнувате ли се от предстоящото си идване в България по повод Aniventure Comic Con?

– Да, ще бъда за първи път в България и честно казано много се радвам, че ще участвам и ще имам възможността да се насладя на Aniventure Comic Con с всички български фенове на поп културата.

-Какво знаете за нашата страна и какво могат да очакват посетителите на тазгодишното издание на Aniventure Comic Con?

-Знам, че България е една от най-старите държави в Европа, има много богата история, невероятна архитектура, много важно религиозно наследство и най-доброто кисело мляко в света.

-Защо избрахте да илюстрирате комикси, вместо да се занимавате с класическо изкуство?

-Обичам да рисувам герои, анатомия и т.н., но също така обожавам и разказването на истории в комиксите.

За мен е удоволствие да създавам истории, а не просто да  рисувам картини. 
Илюстрация: Cristian Duce

-Как вдъхвате живот на своите герои?

-Просто следвам въображението си, докато чета сценариите… В съзнанието ми всичко е реално, просто трябва да го пренеса на листа.

-Каква е разликата между това да видите любимите си супергерои в комикс, в сравнение с образите им на кино на големия екран?

-Те са два различни „езика“, аз се наслаждавам и на двата и на съответните им характеристики.

-Какво е да работите за конкурентни компании като Marvel и DC?

-Трябва да прекарваш много часове на ден в усилена работа. Не е лесно да си художник на американския пазар. Чудесно е да имаш възможност да рисуваш героите, на които си се радвал като дете.

Илюстрация: Christian Duce

-Имали ли сте момент в кариерата си, когато сте мислили да се откажете?

-Да, много пъти… Началото на кариерата ми е много трудно. Оказваш се по средата на обичайния живот – 8-часовата работа, фиксираната заплата и риска да следваш мечтата си. Да бъдеш художник е да имаш живот, пълен с несигурност, когато става дума за работа. Наистина трябва да сте уверени в себе си, за да продължите напред.

-Какво ви вдъхнови да продължите?

-Моите синове. Те са смисълът на живота ми. Мога да работя наистина усилено, ако знам, че това ще ми даде възможност да направя живота им по-добър. Нещо, което вероятно не бих направил, ако бях сам. 

-Кой е любимият ви супергерой, който някога сте илюстрирали?

Батман. Винаги ми е приятно да рисувам него, враговете му и средата, в която се пишат историите му. Обичам да изобразявам тежки сенки, мрачни настроения и т.н. Харесвам жанрът ноар, така че той е най-добрият герой за този стил на работа.

Снимка:Christian Duce/Facebook

-Как бихте нарисували себе си като герой от комикс? Ще ни бъде интересно, ако можете да го опишете.

-Ще бъда просто второстепенен персонаж на по-заден план. Нищо повече от това, със сигурност.

дусе, дусе

Актуално

Избрано за вас