Надим Нааман: Фантомът е отражение на всеки човек – с маска пред публика, но уязвим под нея

Снимка: Виктория Вучева

Надим Нааман: Фантомът е отражение на всеки човек – с маска пред публика, но уязвим под нея

Снимка: Виктория Вучева
Сподели

Маска – аксесоар, който често споменаваме с негативна конотация в ежедневния си живот. Обикновено хората носят такива, когато искат да скрият истинската си същност – да измамят, наранят или предадат. Понякога обаче – когато имаме възможност да погледнем под нея, осъзнаваме, че нормите и разбиранията, наложени в обществото, могат да се окажат лъжовни. Именно такава е ситуацията и с „Фантомът на операта”. За да се уверите в твърдението ни, екипът на Art Portal ви предоставя невероятна възможност –

„среща” с човека, който стои под маската на ангела на музиката.

Името на Фантома, който се крие под Парижката опера, е Надим Нааман. Той е баща, отдаден и талантлив артист, който е част е музикалния спектакъл в продължение на почти 20 години. През това време той „пътешества” из различните роли в мюзикъла. Въпреки че преминава през призмата на времето, едно нещо остава непроменено – любовта му към изкуството, тъй като по думите му то може да ни помогне да избягаме от проблемите, раздиращи света.

Снимка: Art Portal

– Всички знаем кой стои зад маската на Фантома, но кой се крие зад Вашата? Кой е Надим Нааман в реалния живот?

– Един от най-странните аспекти от превъплъщението ми във „Фантомът на операта” е, че в реалния живот не приличам особено на него. Въпреки това – колкото повече опознавам персонажа, толкова по-силно започвам да вярвам, че

той всъщност е отражение на много хора.

В него се крият двама души. Един от тях е уязвим, притеснен и напрегнат. Всички ние понякога чуваме гласове в главите си, които ни казват, че не можем да постигнем нещо. В същото време обаче имаме и „маски”, които носим в публичното пространство – точно както при актьорското майсторство. Отиваме на работа и ни се налага да се социализраме и държим сякаш всичко е наред – дори и нещо да ни тормози вътрешно. Колкото до приликите ни – аз съм баща, имам 2 деца и когато съм с тях, се опитвам да не показвам слабата си страна, което е абсурдно. Трябва да мога да бъда уязвим пред своите деца, но има твърде много очаквания, които са ни наложени от обществото – да бъдем силни. Когато работиш в тази сфера и ти се налага да излизаш на сцената пред 3000 души, трябва да бъдеш силен и да не показваш страховете и проблемите си.

Снимка: Art Portal

– Мечтали сте да изиграете ролята на Фантома и вече сте част от мюзикъла в продължение на 20 години. Какво поддържа любовта Ви към персонажа и изкуството жива през всички тези години?

– Перфектен мюзикъл като „Фантомът на операта” се сряща рядко. Където и по света да отидем, дори и да играем мюзикъла на английски, а в страната това да не е официалният език – всеки от публиката успява да открие аспект, който да му хареса. Това може да бъде някой от персонажите, музиката или пък дизайнът. Шоуто е перфектната комбинация от всичко това.

Моята любима част от шоуто е „пътешествието” ми през него.

То започна като млад актьор и достига до днес. Първо бях в хора, после изиграх Раул, а сега и Фантома. Може би в бъдещето ще се превъплътя в някой от по-възрастните актьори. В това шоу винаги ще намериш персонаж, с когото да обвържеш самия себе си – никога не е скучно. Това, което поддържа любовта към изкуството ми жива, е фактът, че се нуждаем от него. Светът понякога е изключително сърдит и разделен по отношение на политика, войни или пък финансови проблеми. На фона на всичко това –

изкуството ни позволява да избягаме от този не толкова красив свят,

дори и за няколко часа. Всичко, което е необходимо, е да отидем на театър или концерт.

Снимка: BG SOUND STAGE

– „Фантомът на операта” е на сцена в продължение на близо 40 години. Този факт сам по себе си е индикация за популярността на шоуто и отдадеността на екипа. В края на деня обаче вие сте обикновени хора, които могат да изпитват страхове и притеснения. Чувствал ли сте се някога уплашен преди да излезете на сцената пред хилядна публика и как се справихте с това?

– Колкото по-дълго се занимаваш с актьорско майсторство, толкова по-лесно можеш да прецениш за какво си струва да се притесняваш и за какво не. В крайна сметка най-важното е какво се случва, когато излезем пред публика. Поради тази причина се опитваме да насочим енергията си към този момент, а през останалото време се стараем да оправдаем очакванията на екипа, който стои зад постановката.

Снимка: Art Portal

– „Фантомът на операта” гостува в България за втори път в рамките на няколко месеца. Между усилените репетиции имахте ли възможност да си формирате мнение за България и хората, които живеят тук?

– Климатът в България е чудесен, географското разположение също. Невероятно е да се върнеш на място, където вече си бил, защото не се налага да се луташ в продължение да седмици и да се колебаеш какво да правиш и къде да отидеш след репетициите. При повторното си идване в България вече се чувстваме сякаш сме поопознали страната. Някак по-спокойно ни е. Освен това България е единствената страна, в която се връщаме за втори път. С екипа наистина много харесваме София.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас