Петкратният носител на „Оскар“ Алфонсо Куарон с награда за цялостно творчество

Снимка: New York Times

Петкратният носител на „Оскар“ Алфонсо Куарон с награда за цялостно творчество

Снимка: New York Times
Сподели

Режисьорът на филмите „Гравитация“ и „Рома“ Алфонсо Куарон ще получи наградата за цялостно творчество на филмовия фестивал в Локарно през 2024 г. Петкратният носител на „Оскар“ ще получи наградата на 11 август на Пиаца „Гранде“. Същия ден публиката ще има възможност да се срещне с мексиканския режисьор на Форума @Spazio Cinema.

Отдаването на почит в Локарно ще бъде съпроводено с прожекция на филма на Ален Танер „Jonas qui aura 25 ans en l’an 2000“. Той е избран лично от Куарон. Преди прожекцията на филма на Танър – Куарон ще обсъди

значението му за собственото му творчество,

така и за историята на киното като цяло.

Куарон е най-известен с филми като „Y Tu Mamá También“ (2001), „Хари Потър и затворникът от Азкабан“ (2004), „Деца на мъже“ (2006).

Джиона А. Назаро, артистичен директор на фестивала направи изявление във връзка с наградата, предаде Deadline.

Алфонсо Куарон е визионер, автор на гъвкави и освободени въображения. Съчетавайки

експериментаторски дух със замаха на великите популярни писатели,

той успява да завладее въображението и сърцата на милиони зрители. Предава им същото удивление, което самият той е изпитал като дете и тийнейджър, греещ се в сиянието на класическото мексиканско кино. От романи за съзряването до научна фантастика, от мелодрама до грандиозни саги като „Хари Потър“ – Алфонсо Куарон преоткрива себе си като творец с всеки нов филм. Винаги е в служба на удоволствието от киното. Така създава едно наистина многостранно творчество“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас