Френската продуцентка Мариан Слот ще бъде отличена в Локарно

Френската продуцентка Мариан Слот ще бъде отличена в Локарно

Сподели

Френската продуцентка Мариан Слот, известна със сътрудничеството си с Ларс фон Триер, ще получи наградата „Раймондо Резонико“ на 76-ия филмов фестивал в Локарно.

Основаният през 1946 г. международен филмов фестивал, е независим фестивал на авторското кино, който се провежда в малкия швейцарски град Локарно. Всяка година главната награда, присъждана от журито, е „Златен леопард“. Селектираните заглавия биват прожектирани на „Пиаца гранде“ (Piazza Grande). Гигантското кино на открито може да побере до 8000 зрители.

Тазгодишното издание на фестивала ще се проведе от 2 до 12 август.

 

След като работи с Ларс фон Триер по филма му от 1995 г. „Пробив във вълните“, Мариан Слот става негов френски продуцент. През цялата си кариера Слот работи с международни режисьори и продуценти, сред които Лукресия Мартел, Лисандро Алонсо, Наоми Кавасе, Сергей Лозница и Бенедикт Ерлингсон. Тя се специализира и в авторски филми.

През 1993 г. създава продуцентската си компания SLOT MACHINE в Париж.

Слот ще получи отличието на 5 август на Piazza Grande преди специалната прожекция на филма на Бенедикт Ерлингсон „Жени на война“ от 2018 година. На следващия ден, награденият продуцент ще участва и в дискусионен панел.


Наречена на името на президента на фестивала в Локарно от 1981 до 1999 г., наградата „Раймондо Резонико“ се присъжда на личности, които са изиграли важна роля в международната продукция. Сред предишните носители на наградата са Джейсън Блум, Гейл Ан Хърд и Тед Хоуп.

„Подходът на Мариан Слот към филмовата продукция остави дълбока и трайна следа в съвременното кино. Работата ѝ пренаписва правилата на играта за сътрудничество и идеи между режисьори и продуценти. Тя владее уникалността на погледа и неуморната защита на творческата свобода“, казва артистичният директор на фестивала в Локарно Джиона А. Назаро.

„Във време, в което киното рискува да се превърне в безкрайно повторение на съществуващите модели, Мариане Слот дава пример, демонстрирайки красотата на свободата и риска.“

Мартина Апостолова: Мечтая изкуството да е най-силното оръжие срещу войната

Фотокредит: ©ManuelMoutier

Актуално