„Селфи 0,5″ – бунтът на поколение Z в социалните мрежи

Снимка: BigStock

„Селфи 0,5″ – бунтът на поколение Z в социалните мрежи

Снимка: BigStock
Сподели

Убедена съм, че всички сте ги виждали. Те са навсякъде в социалните мрежи. Още от 2022 г. в интернет, особено сред поколение Z, властва тенденцията на снимките, направени със задна камера.

Огромни чела, супер дълги ръце и миниатюрни тела – запознайте се със „селфи 0,5“.

„Селфитата 0,5“ се появяват в Instagram, разпространяват се в чатове, стават повод за разговори и често се правят, за да се запечатат дребните моменти от ежедневието.

Този нетрадиционен стил на визуално документиране е популяризиран от милениум звезди като Оливия Родриго и Миа Реган. Естетиката на „селфи 0,5“ е лесна за забелязване.

Снимка: CNBC

За разлика от традиционното селфи, за което хората могат безкрайно да се подготвят и да позират, „селфито 0,5“ – наречено така, защото потребителите избират 0,5х на камерата на смартфона, за да превключат на ултраширок режим – стана популярно, защото изобщо не е режисирано. Тъй като ултраширокоъгълният обектив е вграден в задните камери на телефоните, хората не могат да гледат как си правят „селфи 0,5“, създавайки случайни изображения, които носят усещането за изкривяване на образите. Обективът 0,5х разширява фотографския кадър,

създавайки ефект на обектив почти тип „рибешко око“.

Широкоъгълните и ултраширокоъгълни обективи не са нещо ново. Патентовани за първи път през 1862 г., тези обективи често се използват за улавяне на по-голяма част от пейзажа с по-широкото си зрително поле, особено в архитектурната, пейзажната и уличната фотография.

Селфитата, популяризирани от знаменитости като Елън Дедженеръс, Ким Кардашиян и Парис Хилтън, са по-съвременна иновация. През 2013 г. Oxford Dictionaries добави думата „селфи“ в своя онлайн речник и я определи за дума на годината.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Olivia Rodrigo (@oliviarodrigo)

„Селфито 0,5“ се ражда от сливането на широкоъгълния обектив със селфито, което стана възможно, когато в iPhone 11 на Apple и Galaxy S10 на Samsung през 2019 г. и в по-новите модели бяха добавени ултраширокоъгълни обективи.

Благодарение на широкия ъгъл обектите, които са по-близо до обектива, изглеждат по-големи, докато тези, които са по-далеч, изглеждат по-малки.

По-широките кадри също така улесняват самостоятелното заснемане на тоалети от глава до пети, каквито често се правят от инфлуенсърите.

Поколението Z вече е било свидетел на възхода на смартфоните, социалните медии, а напоследък и на изкуствения интелект, така че тези интелигентни потребители са свикнали да са в крак с постоянно променящите се технологични тенденции.

Популярността на „селфито 0,5“ може да се свърже и с многобройните тенденции, които през последното десетилетие накараха поколението Z отново да се разбунтува срещу силно редактираната и перфектна естетика, наблюдавана от инфлуенсъри като Ким Кардашиян и Кайли Дженър в Instagram.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Aleksandra Bogdanska (@aleksandra_petkanova)

Има много причини нещо като „селфи 0,5“ да се превърне в мода или тенденция. Като начало, този вид селфита станаха много популярни сред известните личности в социалните медии. Разбира се, това ще предизвика подражание от страна на последователите.

Селфитата 0,5“ показват нова перспектива, с която хората не са свикнали.

Общността на поколението Z изведнъж може да опита нови ъгли, да покаже повече в изображението, да си поиграе с интересни визии и т.н. Това може да направи селфитата по-вълнуващи.

Снимка: BigStock

Има и по-техническа причина да харесваме „селфитата 0,5“. Всички знаем, че камерите, разположени на задния панел, обикновено са по-добри от тези, разположени на предния. Мнозина предпочитат да обърнат телефона, за да заснемат изображение с основните камери. Снимането на сляпо с помощта на обектив с ултраширок ъгъл е просто по-лесно и води до по-качествени снимки.

Самият факт, че в края на 2024 г. този вид селфи е все още популярен, е красноречив колко устойчиви могат да са някои тенденции сред поколенията и в социалните мрежи. Сега остава само да се чудим каква ли ще е следващата мода в снимките.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас