Коледните традиции по света, които ще ви изненадат

Коледните традиции по света, които ще ви изненадат

Сподели

Във вълнуващия период на коледните празници, светът се превръща в място на чудеса и топлина. Всяка точка на световната карта носи свои уникални традиции, които внасят уют и радост в сърцата на хората. В тази статия ще се отправим в пътешествие из коледните обичаи от различни краища на света. От тайнствени обичаи до забавни семейни традиции, обещаваме, че ще останете изненадани.

Япония: KFC за коледна вечеря
Снимка: RECEP-BG// GETTY IMAGES

В Япония празнуването на Коледа все още е сравнително ново. То е широко признато едва през последните няколко десетилетия и обикновено се възприема като време за разпространение на радост и веселие или дори като романтичен ден за двойки, а не като религиозен празник. Мнозина поръчват KFC за коледна вечеря или правят резервация в ресторант, вместо да готвят голямо празненство.

Полша: Хората споделят вафла преди вечеря
Снимка: NURPHOTO//GETTY IMAGES

В Полша, както и в много полски общности по света, вечерята на Бъдни вечер или (Wigilia) започва със споделянето на Oplatek. Тънката като хартия квадратна вафла е направена от брашно и вода и върху нея е изобразено Рождество Христово. Всеки на масата отчупва по едно парче и споделя празничен поздрав, преди да го предаде на другите. Понякога дори домашните любимци се включват в забавлението.

Словакия: Шаран за вечеря
Снимка: JOE KLAMAR//GETTY IMAGES

В цяла Централна Европа хората се наслаждават на шарана за вечеря на Бъдни вечер. Но вместо да го вземат от супермаркета, традиционалистите оставят рибата да живее във ваната няколко дни, преди да я приготвят и изядат. Според легендата люспите носят късмет и щастие през следващата година.

Гърция: Коледни елхи и лодки
Снимка: AFP//GETTY IMAGES

В морската държава Гърция украсяването на коледните елхи и лодки е популярно от векове. Първата известна коледна елха в Гърция е поставена от крал Отон през 1833 г. до голяма украсена лодка, която семействата традиционно издигат, за да отпразнуват завръщането на мъжете от морските пътешествия. Днес в градове като Атина и Солун големи осветени лодки се появяват заедно с елхите.

Етиопия: Коледни шествия
SOPA IMAGES//GETTY IMAGES

В Етиопия хората празнуват Коледа, наричана Ганна или Гена, на 7 януари в съответствие с етиопския православен календар. Често литургията започва със специална процесия със свещи, в която участниците носят тънък бял шал, наречен Нетела, и обикалят църквата три пъти, преди да започне службата. По време на Ганна обикновено не се дават подаръци. Това е време за църква, игри и разбира се, храна.

Германия: Кисела краставичка на елхата

Смята се, че традицията на коледните елхи, която днес е разпространена по целия свят, е започнала в Германия през XVI век, така че не е изненада, че нашите континентални братовчеди все още имат някои уникални обичаи, свързани с празничните иглолистни дървета. Един от тях е да се скрие кисела краставичка някъде в клоните на дървото и да се даде подарък на всяко дете в домакинството, което я намери.

Някои твърдят, че тази традиция може би не е немска в крайна сметка. Една легенда гласи, че коледната туршия произхожда от Испания, когато две млади момчета били държани като затворници в бъчва с туршия. Героичният Свети Николас спасил момчетата и ги върнал към живота. Така или иначе, киселата краставичка на коледната елха е традиция, която можем да подкрепим.

Австрия: Крампус тръгва на лов за непослушни деца
Снимка: REDA&CO//GETTY IMAGES

Мислехте, че въглищата в чорапа са нещо лошо? В Австрия и Бавария Свети Николай подарява подаръци на добрите деца, а Крампус, получовекът, полукозелът, обикаля, за да отвлече лошите. На някои места мъжете се преобличат като страшния герой, след което преминават по улиците, за да изпуснат парата и да изплашат някои деца.

Каракас: Ролкови кънки
Снимка: Getty Images

Всяка година на Коледа в столицата на Венецуела Каракас множество жители на града отиват на масата с ролкови кънки. Традицията вече е толкова утвърдена, че много от улиците на града се затварят за движение от 8 ч. сутринта, за да могат хората, които се придвижват с кънки, да стигнат безопасно до църквата.

Дори се говори, че децата спят с една дантела от кънките, завързана за пръста им, а другата кънка виси от прозореца, за да могат приятелите им да ги събудят с приятелско дърпане на дантелата.

Испания: Късметлийските числа
Снимка: Spain-lottery-christmas

От края на XIX век испанската национална лотария раздава най-голямата сума пари през годината: „Ел Гордо“ или „Дебелият“. Това се е превърнало в огромно социално събитие, обикновено на 22 декември, и хората се събират с десетки лотарийни билети всеки, с голямата надежда да бъдат едни от щастливците.

Числата от лотарията традиционно се пеят от хор от двадесет и двама ученици, а цялата страна на практика стои неподвижна с надеждата за коледния подарък на живота.

Финландия: Сауна
Снимка: Kari Ylitalo / Visit Finland

Много домове във Финландия са оборудвани със собствена сауна, а по Коледа това уютно място се превръща в свещено, свързано с отдавна починали предци. В навечерието на Коледа е прието да се съблечете голи и да влезете в сауната, за която се смята, че е дом на легендарния „елф“. Преди да се появят електрическите сауни, загряването на сауната е отнемало много време и е трябвало да се направи доста по-рано, за да успеят всички в домакинството да отидат на сауна преди Коледа. Днес това е въпрос на няколко часа, но все пак е важно да се помни, че не трябва да се бърза, тъй като коледната сауна е момент, в който всеки може да се наслади на тишина и спокойствие, да пречисти тялото и ума си.

След сауна финландците се отправят към вечерните празненства, докато духовете на тези предци заемат своето място в сауната.

Исландия: Юлската котка

Една от най-уникалните коледни традиции, за които сме чували, идва от Исландия, където се твърди, че по Коледа огромна котка обикаля снежната местност. По традиция фермерите използвали юлската котка като стимул за работниците си – тези, които работели усърдно, получавали нов комплект дрехи, а тези, които не го правели, били изяждани от гигантския котешки звяр.

Днес в Исландия е прието всеки да се сдобие с нови дрехи за Коледа, за да избегне неприятна кончина.

Сингапур: Сериозна светлинна украса
Снимка: TARO HAMA @ E-KAMAKURA//GETTY IMAGES

Търговският район Орчард Роуд в Сингапур кипи от живот през цялата година, но по време на коледния сезон той блести с някои от най-впечатляващите украси в света. Жителите на града посещават и градините на залива, където е изложено спиращо дъха коледно село. Не бихме имали нищо против да попаднем в задръстване с такава гледка, за да прекараме времето си.

Австралия: Коледа на плажа
Снимка: DAVIDF//GETTY IMAGES

Тъй като в Австралия Коледа се пада през знойните летни месеци, много жители отиват на плажа, за да си направят барбекю. Хората могат да играят разгорещена игра на крикет в задния двор и да пекат пресни морски дарове на барбекю. Те все още пеят „Бяла Коледа“, но никога няма да видят такава пред входната си врата.

Мексико: Вечерни партита с пиняти
Снимка: ALDOMURILLO//GETTY IMAGES

В Мексико, както и в много други латиноамерикански и испаноезични страни, семействата празнуват Nochebuena на Бъдни вечер. Това включва огромна трапеза, песни и танци – и често пинята за децата. По-религиозните наблюдатели могат да присъстват на среднощната меса, но това винаги е време за семейството и за сплотеност.

Актуално

Избрано за вас