Netflix вдига цените за стрийминг услугата

Снимка: © LeDefiGaBon - Netflix

Netflix вдига цените за стрийминг услугата

Снимка: © LeDefiGaBon - Netflix
Сподели

Netflix започва да вдига цените си в някои страни. Това е мярка, породена от  от репресиите срещу споделянето на пароли с хора извън домакинството. Гигантът в областта на филмовия стрийминг заяви, че през последния месец вече е вдигнал абонаментните такси в Япония и някои части на Европа, Близкия изток и Африка. В момента се въвеждат промени в Италия и Испания, пише BBC. В последните си резултати компанията съобщи, че между юли и септември е увеличил броя на абонатите си с 5,1 млн. души. Това надхвърля прогнозите, но е

най-малкият прираст от повече от година насам.
Снимка: © LeDefiGaBon – Netflix

Компанията е подложена на натиск да покаже на инвеститорите какво ще стимулира растежа през следващите години. Огромният й обхват затруднява намирането на нови абонати.

Последният път, когато Netflix видя признаци на спад беше през 2022 г. Платформата стартира мерки за спиране на споделянето на пароли и заяви, че ще предложи нова опция за стрийминг с повече реклами. Това направиха и техните конкуренти от Disney+.

От миналата година фирмата е добавила повече от 45 млн. нови членове и има 282 млн. абонати в световен мащаб. Анализаторите също така очакват рекламите в крайна сметка да се превърнат в голям бизнес. Засега обаче това остава в начална фаза и не очаква да започне да стимулира растежа преди следващата година, въпреки че много абонати избират плана с поддръжка на реклами. Планът, който е най-евтиният вариант на компанията, представлява 50 % от новите регистрации през последното тримесечие.

Netflix обяви увеличение на приходите с 15%. Без рекламен тласък,  че приходите за периода юли-септември са се увеличили с 15% в сравнение със същия период на миналата година. Те достигат до над 9,8 милиарда долара (7,5 милиарда британски лири). Печалбата също се е повишила от 1,6 милиарда долара. 

Снимка: Netflix

Стрийминг гигантът последно повиши цените в Обединеното кралство и САЩ през 2023 г., но това засегна само определени планове. Цената на популярния си „стандартен план“ без реклами остава непроменена от 2022 г.

В миналото компанията  е експериментирала с ценообразуването в по-малки страни.

Мат Бритцман, старши анализатор на акции в Hargreaves Lansdown заяви, че силната финансова позиция на Netflix поставя компанията в позиция да продължи да харчи пари за създаване на нови хитове. „Това е по същество непостоянен пазар, като потребителите са щастливи да сменят стрийминг платформа, ако не мислят, че получават стойност“, казва той.

„Добавянето на свежо съдържание е ключово за това, особено в области като спортните събития, и може да даде на Netflix предимството, от което се нуждае, за да увеличи цените и да задържи потребителите. 

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас