Отиде си актьорът Славчо Пеев (ОБНОВЕНО)

Снимка: БГНЕС

Отиде си актьорът Славчо Пеев (ОБНОВЕНО)

Снимка: БГНЕС

Отиде си актьорът Славчо Пеев.

„Светлина, Славе, благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон“. Това написа преди минути в профила си директорът на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов. 

Славчо Пеев е роден на 4 април 1939 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1964 г.

Пеев работи в Драматичен театър „Йордан Йовков“, в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ (1967 –), където е директор до 1989 г., както и в Дарик радио.

Актьорската кариера на Пеев включва

над 70 театрални и 100 телевизионни роли,

както и участия в 23 филма. Сред лентите с негово участие са „Конникът“ (1964), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971), „С деца на море“ (1972), „Мисия Лондон“ (2010) и много други.

Режисьорската му кариера е свързана с театъра и започва през 2006 г. Тогава Пеев поставя „Римска баня“ от Станислав Стратиев в Сатиричния театър, пише „24 часа“.

През октомври 2018 г. актьорът претърпява сърдечен удар и бива настанен в болница в Дупница. На 18 октомври става ясно, че състоянието му е стабилно. Той споделя в интервю, че причината за хоспитализирането му не е сърдечен удар, а преумора.

„Тази нощ в съня си си е отишъл един прекрасен човек и актьор, с когото имах честта и привилегията да споделяме един спектакъл („Да, господин премиер“). Чувахме се за всички празници, не изпускаше нито един мой рожден ден. Бе първият, който ми звънна в 00:05 ч. на 1 януари, за да ме поздрави за Нова година“, написа в профила си във Facebook актьорът Мариан Бачев.
Той си спомня с умиление за моментите, в които по време на Ковид му е носил топла храна и са си говорили. Публикацията му беше придружена от снимки от последното им съвместно излизане.
„Следващият спектакъл „Да, господин премиер“ на Открита сцена „Сълза и Смях“ ще е посветен на него! Ще ми липсваш, доайене на Сатирата!“, завършва той.