Портрет на Кейт Мидълтън отново предизвика смут в мрежата

Снимка: HANNAH UZOR/TATLER AND CHRIS JACKSON/GETTY IMAGES

Портрет на Кейт Мидълтън отново предизвика смут в мрежата

Снимка: HANNAH UZOR/TATLER AND CHRIS JACKSON/GETTY IMAGES
Сподели

Нов портрет на Кейт Мидълтън предизвика критики в социалните мрежи, след като официалната картина на крал Чарлз III срещна подобна реакция.

Творбата е поръчана от списание „Tatler“ като част от поредица портрети на членове на британското кралско семейство. Художничката е от британско-замбийски произход и се казва Хана Узор. Тя не е имала възможност да рисува принцесата на Уелс в нейно присъствие. Вместо това е използвала снимки на Кейт от светски събития за вдъхновение.

Картината е запечатала в детайли първия държавен банкет от управлението на Чарлз. На него Кейт Мидълтън носи рокля на Jenny Packham, гривна, принадлежала на кралица Елизабет II, и обеци на загиналата в катастрофа принцеса Даяна.

„Tatler“ разказва, че на Узор ѝ се е

наложило да разгледа над 189 000 снимки на принцесата на Уелс 

от въпросното събитие „улови нейния образ“. Портретът е поставен на корицата на списанието за месец юли.

Резултатът обаче получи противоречиви реакции в социалните мрежи – преобладаващо негативни, пише „Булевард България“.

Много потребители коментират, че портретът

няма нищо общо с образа на бъдещата кралица

и „изглежда като аматьорска рисунка от детската градина“.

„Картината е красива, но не прилича на принцесата“, „Не разбирам тази картина. Не виждам прилика с принцесата по никакъв начин“, „След провала на портрета на крал Чарлз бихте си помислили, че ще се постараят този да е перфектен“, гласят малка част от коментарите.

Самата Кейт не се появява в публичното пространство от месеци, тъй като се лекува от рак. 

Целта на художничката е била да представи Мидълтън като

символ на „силата и достойнството“.

Повлияна е както от нейната роля на съпруга на престолонаследника и майка, така и от начина, по който тя описваше битката си с болестта.

„Tatler“ правят връзка и между висшето образование на Кейт в университета „Сейнт Андрюс“ по история на изкуствата. Те описват как тя е придобила „дълбоко съзнание за социалната, политическа и естетическа комплексност на рисуването на портрети“.

Припомняме, че през изминалата седмица беше представен и официален портрет на крал Чарлз III. Заради преобладаващия червен цвят в официалния портрет, някои от потребителите коментираха, че 

„изглежда сякаш е в Ада“,

други направиха асоциации с кръв – „прилича на кървава баня“.

За разлика от портрета на Кейт обаче – този на Чарлз е нарисуван сред проведени четири срещи с краля в продължение на две години.

Корицата на „Tatler“ не е първото изобразяване на принцесата на платно – нейни портрети са правени от художници като Пол Емсли и Джейми Корет през 2013 и 2022 г.

Актуално

Избрано за вас