София оглави класацията на Forbes за най-добър град за живеене след пенсия

Снимка: БГНЕС

София оглави класацията на Forbes за най-добър град за живеене след пенсия

Снимка: БГНЕС
Сподели

Замисляли ли сте се някога кои са най-добрите места за пенсиониране в Европа? Moneypenny сравни 50-те най-населени града в Европейския съюз въз основа на средните разходи за живот, необходимите пенсионни спестявания и различни удобства. Какво разкри проучването. София се класира на първо място като най-добрия град за пенсиониране в Европа. Средната възраст за пенсиониране в българската столица е по-ниска от тази в останалите градове, включени в класацията. Мъжете обикновено се пенсионират на 64 години, а жените – на 62. Градът е особено подходящ за пенсионери, които искат да увеличат спестяванията си, тъй като

минималните спестявания за пенсиониране, необходими за комфортен живот, са 148 590 евро

(163 035 долара). За другите градове в класацията е необходима двойно по-голяма сума, ако не и повече.

Будапеща е най-добрият град за кафенета и социални контакти

Будапеща заема второ място, като получава скромни резултати по всички фактори в проучването. Освен че се гордее със зашеметяваща архитектура и забележителности, градът предлага голямо разнообразие от развлекателни дейности, в които пенсионерите могат да се включат.

Преместилите се в града

могат да избират измежду 691 кафенета, които осигуряват спокойна среда

за срещи с приятели и общуване. В Будапеща има и 31 фитнес центъра и четири голф клуба, които предоставят на пенсионерите възможности да поддържат своята мобилност и здраве.

Загреб е най-добрият град за любителите на природата

На трето място се нарежда Загреб. Той предлага на пенсионерите най-много природа за изследване – 53,77% от територията на града е официално обявена за зелени площи. Някои от най-популярните места в града за разглеждане включват парковете „Максимир“, „Зриневац“ и „Бундек“, пише Forbes.

Букурещ е едно от най-евтините места за пенсиониране

Букурещ се нарежда на четвърто място, благодарение на ниските си месечни разходи за наем, които са средно 358 EUR (392 USD) на месец. Градът има сравнително висок (74%) достъп до здравеопазване, но само 16,44% зелени площи. Въпреки това – мъжете в Букурещ се пенсионират на 65 години, а жените – на 62 години.

Рим предлага на пенсионерите множество удобства

Рим заема пето място в класацията. Градът се отличава с разнообразието от удобства, които пенсионерите могат да изследват. Италианската столица е дом на 79 фитнес центъра, 13 голф клуба и 1052 кафенета. Не на последно място той разполага с богата история и множество емблематични исторически забележителности като Колизеума и базиликата „Свети Петър“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас