Кремъл вкара и Земфира в черния списък

Кремъл вкара и Земфира в черния списък

Сподели

Кремъл вкара поредната руска музикална икона в черния си списък на „чуждестранни агенти“. Най-новото попълнение в него е една от най-популярните певици на Русия от постсъветския й период – Земфира, предава Ройтерс. Причината е същата, както и при предните заклеймени артисти и политици – подкрепя Украйна и критикува инвазията на Москва в страната. Инвазия, която Кремъл нарича „специална военна операция“.

По-конкретно, обвиненията към Зeмфира Рамазанова са, че

открито подкрепя Украйна, има концерти в неприятелски държави

и „говори срещу специалната военна операция, получавайки подкрепа от чуждестранни източници“.

Зeмфира, която е етническа волжска татарка, е родена в централния руски регион Башкортостан. Тя излиза на сцена през 1998 г. и бързо става популярна в Русия и други бивши съветски републики. Тя в продължение на години е и сред най-оборотните руски музиканти в чужбина. Известно е, че се противопоставя на войната и за известно време на сайта й стоеше лозунгът „Не на войната!“.

Според редица руски сайтове Зeмфира е

напуснала Русия и се е установила във Франция,

след като Русия нападна Украйна през февруари 2022 г.

Руснаци, определени като чуждестранни агенти, често са обект на полицейски обиски и други наказателни мерки. Мнозина от тях напуснаха Русия миналата година.

Правосъдното ведомство в Москва обяви още, че освен Зeмфира, за чуждестранни агенти са били определени и други руснаци, сред които е и опозиционният политик Дмитрий Гудков.

Преди Земфира, в Кремъл вкара в списъка, отново по обвинение, че е „чуждестранен агент“, и съпруга на легендата на руската естрада Алла Пугачова – Максим Галкин. Като основание за това бе посочено „осъществяване на политическа дейност“, а за чуждестранен източник на финансиране срещу името му е посочена Украйна. Сред включването на съпруга й самата Пугачова излезе с отворено писмо, в което настоя също да бъде обявена за „чуждестранен агент“. Двамата с Галкин, от старта на войната, не живеят в Русия.

Актуално

Избрано за вас