Топлоцентрала отваря врати със Саша Валц и гости

Топлоцентрала отваря врати със Саша Валц и гости

Сподели

Със спектакъла “Алея на космонавтите” на Саша Валц и гости, една от най-ярките звезди на съвременната танцова сцена, ще отвори врати голямото пространство на Топлоцентрала – новият регионален център за съвременни изкуства в Южен парк 2, София.

Танцовата компания Саша Валц и гости пристига в България

по покана на Гьоте-Институт България и Топлоцентрала като част от фестивала за свободен театър ACT. Спектакълът “Алея на космонавтите”, който е на световната сцена повече от 25 години, ще се играе за първи път в България на 24 и 25 ноември от 19:30 ч. в Топлоцентрала.

На 25 ноември отново в Топлоцентрала ще се проведе и уъркшоп

на Орландо Родригез от трупата на Саша Валц и гости “Въведение в работен процес за предстояща ко-продукция на танцово представление “In C””.

„Алея на космонавтите”

е създаден от Саша Валц през 1996 г. и е едно от знаковите представения в съвременния танц. Играно в цял свят близо три десетилетия, то разказва за една ера на съвместния живот без възможност за бягство.

В панелка в източен Берлин, чувства и движения на три поколения

се натрупват опасно около дивана в техния хол. Неудобно-комичното изследване на това тревожно пространство, претъпкано и сриващо се само в себе си, се разиграва на границите на танцуваемото.

За “Алея на космонавтите” през 2000 г. хореографът, танцьор и режисьор Саша Валц е удостоена с наградата Grimme за забележителни индивидуални постижения в сферата на изкуството. Това е и най-престижната немска телевизионна награда.

Саша Валц е носител на още много награди и отличия,

сред които френският културен орден “Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres“ и немският федерален кръст за заслуги заради огромния принос в изкуството. От 2013 насам тя е член на Академията за изкуства в Берлин. Артистичната кариера на Саша Валц започва в началото на 1990-те с импровизационния формат “Диалози” в Берлин, където тя практикува и развива нови подходи в хореографски инфраструктури.

От 2000 до 2004 г. Валц е една от режисьорите на театъра Шаубюне.

През тези първи години в Берлин тя създава хореографии с голямо международно влияние като трилогиите “Travelogue“ и “Körper”, както и имерсивната танцова инсталация “insideout”. От 2019 г.  Валц е асоцииран артистичен директор на Държавния балет в Берлин. 

@Photocredit: Топлоцентрала

Актуално

Избрано за вас