Казват на 11 януари кой ще представи България на Венецианското биенале

Казват на 11 януари кой ще представи България на Венецианското биенале

Сподели

На 11 януари ще стане ясно кой ще представи България на 59-то издание на Венецианското биенале от 23 април до 27 ноември 2022 г. Тогава ще бъдат обявени победителите в конкурса за кураторски проект. Темата на форума тази година е The Milk of Dreams, зададена от кураторката Чечилия Алемани.

Взелите участие проекти са 17, а избраната творба „Ето къде си“ е с автор Михаил Михайлов и куратор Ирина Баткова. Работата им ще бъде осъществена с финансова подкрепа от 60 000 лева.

Седемчленното жури с председател проф. д-р Галина Лардева – Минкова, изкуствовед, селектира именно това предложение. В конкуренция с тези на Павел Койчев, Димитър Солаков, Мария Василева, Лъчезар Бояджиев, Иван Ямалиев и др.

Mихаил Михайлов е роден през 1978 г. във Велико Търново, живее и работи във Виена и Париж. Учи във Факултета по визуални изкуства в Търново (1999-2004) и във Виенския университет (2002-2007). През 2006-2009 г. работи в сътрудничество с артистичната група Gelitin. В CV-то му, сред изброените награди, е отличието Drawing Now Париж 2018 и Австрийската държавна стипендия за визуално изкуство през 2017 година.

Изборът на победител в конкурса за Биеналето през 2019 г. предизвика огромен скандал и съмнения относно честността на подбора. Причината е, че възникна спор дали е нормално да се похарчат половин милион лева за подредени във витрини чаши, които се оказаха еквивалент на тези в известна верига магазини.

Тази година конкурсът отново породи спорове, след като се появиха информации, че членове на журито са били куратори на изложби на победителя Михаил Михайлов.

„Последният залез“ на Габровското биенале

Снимка: БНТ

Актуално

Избрано за вас