Репродукция на „Момичето с перлената обеца“ от изкуствен интелект взриви Нидерландия

Репродукция на „Момичето с перлената обеца“ от изкуствен интелект взриви Нидерландия

Сподели

Остра полемична реакция сред артистичния живот на Нидерландия предизвика репродукция на знаковата картина на Вермеер „Момичето с перлената обеца“, направена от изкуствен интелект.

Причината за възникналите спорове сред творци и общественици беше колективна изложба

в един от най-престижните музей в Хага – „Маурицхойс“. Кураторите на института, в който се съхраняват класически нидерландски творби от живописния Златен век, са поканили различни визуални артисти

да предложат съвременен прочит на произведението от 1665 г.

Интересът е толкова голям, че получените предложения за модернизирана версия на Вермеер надхвърлят 3500, от които се избират 170 финалисти и 5 победители. Един от тях е репродукция на „Момичето с перлената обеца“, направена от изкуствен интелект.

Това отключи и вълната от коментари, както сред професионалната гилдия, така и от любители в социалните мрежи

дали тази технология има място като „автор“ сред платната в музея

Създател на противоречивата модернистична реплика на картината е Джулиан ван Дикен, дигитален дизайнер от Берлин. По неговите думи в профила му в Instagram „една от най-известните картини в историята е буквално заменена от една от моето изображение“, следствие на изкуствен интелект.

Артистът описва още работата си по това като „луда“ и „напълно сюрреалистична“

Така приповдигнати, но в другата крайност, са отзивите сред по-консервативната публика. Един от потребителите на музея „Маурицхойс“ пише, че „това е срамно решение“.

„Не сте ли запознати и с правните и етични проблеми, свързани с технологията, или това е случай на чисто пренебрежение към истинските артисти?

Вие показахте, че не може да ви се вярва да се грижите и поддържате човешкото културно наследство“,

Се казва още поста.

Откакто използването на изкуствен интелект в изкуството стана широко достъпно, това отвори серия от дебати доколко, в действителност,  използвването на човешки опит и знания от един софтуер е творчески акт.

Най-големите критици на този модел на генериране на изображения, са на мнение, че

това сериозно нарушава законите за авторското право

Екипът на музея излезе с изявление, че не са искали да предизвикват подобен краен дебат и, че е трудно да се даде точно определение кое е изкуство и кое не. „Смятаме, че това е красиво изображение, и още, че това е творчески процес.“, казва пред журналисти Борис де Муник от хагската институция. И допълва: „Ние не сме музей, който да обсъжда дали изкуственият интелект има мястото си в изложбена зала“.

Що се отнася обаче до луничките на компютърната версия, той признава, че отблизо те са „малко плашещи“.

Актуално

Избрано за вас