Музеят д’Орсе придобива картина за € 43 милиона

Снимка: "Partie de bateau" (1877-1878), Гюстав Кайебот. GINIES/SIPA

Музеят д’Орсе придобива картина за € 43 милиона

Снимка: "Partie de bateau" (1877-1878), Гюстав Кайебот. GINIES/SIPA
Сподели

Музеят д’Орсе придобива картина оценена на 43 милиона евро. Придобиването на картината на Кайебот „Partie de bateau“, датираща от 1877-1878 г. и класифицирана като национално съкровище, стана възможно благодарение на спонсорството на търговската компания LVMH.

На тази картина от 1877-1878 г. художникът Гюстав Кайебот (1848-1894) сякаш качва и нас, гледащите я, на борда на лодката. Точно срещу нас: лодкар с цилиндър, който гребе по река Ерес, югоизточно от Париж. Изобразяването на водата и природните елементи е импресионистично, но прецизността на детайлите на лодката се доближава до реализма.

По повод тази картина Дидие Рикнер, основател на Tribune de l’art, пише през 2014 г.:

 „Това, което е сигурно, е, че тя в никакъв случай не бива да напуска Франция, ако бъде продадена.“

Желанието му току-що е изпълнено. Тази творба на стойност 43 милиона евро се е появила на стените на музея д‘Орсе благодарение на спонсорството на LVMH. Информацията е потвърдена пред Le Monde от Министерството на културата във Франция.

За д‘Орсе, чийто бюджет за придобиване на предмет на изкуството ограничен до 3 милиона евро, това си е същинска реликва. Днес само американските музеи, Катар и Лувърът в Абу Даби могат да си позволят подобни предмети.

„Картината притежава фотографска и кинематографична сила,

която е абсолютно безпрецедентна за времето си и която отличава Кайебот от всички останали гении на импресионизма“казва Кристоф Лерибо, директор на Музея д’Орсе.

Гюстав Кайебот не е художник като всички останали. Става милионер на 30-годишна възраст, помага на съвременниците си и събира техни произведения, които завещава на Френската държава след смъртта си. Въпреки това, дълги години творчеството му се смята за второстепенно. Поради това Кайебот е слабо представен във френските обществени колекции. В Музея д’Орсе се съхраняват само единадесет картини, сред които и прочутата Raboteurs de parquet (1875). Тя е дарена на държавата от брат му Мартиал. Но все пак това е нищо в сравнение с осемдесет и две-те творби на Реноар и осемдесет и осем-те на Моне.

Актуално

Избрано за вас