Увеселителен парк приюти графит на Банкси срещу домашното насилие

Увеселителен парк приюти графит на Банкси срещу домашното насилие

Сподели

Творба на най-известния графити артист в света – Банкси, се надява да предизвика разговори между хиляди хора за домашното насилие.

Графитът, който се появи още за Деня на влюбените през февруари, е озаглавен

„Грим за Свети Валентин“ („Valentine’s Day Mascara“).

Нарисуван е на страничната фасада на къща в крайморския град Маргейт, в Югоизточна Англия, а сега ще бъде преместен в увеселителния парк „Дриймленд“.

Предпремиерното му показване на публиката се случи в петък, а от днес – 11 юни, графитът е достъпен за обществеността.

Не мисля, че хората ще заговорят за домашното насилие, още докато са тук, но творбата ще им даде добър повод за разговори у дома“, каза пред ДПА шефът на „Дриймленд“ Еди Кемсли, цитиран от БТА.

„Грим за Свети Валентин“ изобразява домакиня от 50-те години на миналия век с подуто око и липсващ зъб. Жената е облечена в престилка и жълти ръкавици за миене на съдове. Тя напъхва труп на мъж във фризер.

Реално съществуващият фризер, използван като елемент от уличния стенопис, е бил премахван два пъти по съображения за сигурност. Това довело до решението творбата да бъде преместена в по-достъпна и безопасна среда в увеселителния парк.

Очаква се „Грим за Свети Валентин“ на Банкси да намери купувач, склонен да плати между 1,5 и 2 милиона британски лири. Сумата ще бъде дарена на благотворителната организация срещу домашното насилие „Оейзис“ в Кент и Медуей.

Независимо от продажбата, графитът ще остане в Маргейт поне 12 месеца, за да може обществеността да му се полюбува.

Четете още:

„Светът на Банкси“ отваря врати в Брюксел

Отвориха музей, посветен на българската Джоконда

От ембриони до пениси: Анатомичният музей „Хънтър“ отваря врати

Актуално

Избрано за вас