„Присвоени погледи“на Лиляна Дворянова

Снимка: Галерия "Етюд"

„Присвоени погледи“на Лиляна Дворянова

Снимка: Галерия "Етюд"
Сподели

„Присвоени погледи“ е най-новата и десетата самостоятелна изложба на Лиляна Дворянова, която се състои от дигитални графики. Между Ренесанса и модерното: „Присвоени погледи“ е най-новата изложба на художничката. Галерия „Етюд“ ще бъде мястото, в което до 30 юни ще може да видите изложбата на Лиляна Дворянова.

Присвоени погледи на Лиляна Дворянова.

За създаването на картините, Л. Дворяова използва очите от класически ренесанови портрети, „присвоявайки“ ги към други, чужди сюжети. Тази интертексуталност, смесване на времена и стилове, придава друг, нов вид на творбата и поражда неочаквани асоциации. Идеята за изложбата възниква като на шега, когато художничкта прави няколко подобни колажа на семейството си. Резултатът предизвиква широки отзиви в интернет и много хора се свързват с художничката.

Лиляна Дворянова работи в различни области на визуалното изкуство – фотография, дигитално изкуство, принт, концептуални форми, живопис, илюстрация и графика. От 1998 г. членува в сдружение “Изкуство в действие”, а от 2019 г. е част от екипа артисти към фондация „Етюд”.

Очите на ренесансовия човек вкарани в модерни портрети и сюжети.

Сред самостоятелните ѝ изложби са „Острови” – живопис и дигитална графика в галерия Етюд, София от 2019 г. Същата изложба представя и в BlackC Art Gallery, в Гейнсвил, Флорида, САЩ, а с изложбата си „Сцени от съществуващи и несъществуващи истории” – живопис и графика прави своя дебют в галерия Етюд през 2018 г. През същата година, тя е един от финалисите от конкурса BUCHSCHMUCK на Гьоте-институт. Л. Дворянова участва и в групови изложби, някои от които са – изложба „Раз:лично“ – с фотоинсталация „In focus“ в „Музей за историята на град София”, „Пробив в ежедневието“ – изложба в галерия Motorenhalle, Дрезден, Германия, в рамките на проекта „БРОД/BROD” и дебютното ѝ участие в изложба – „Биографии на тялото” – изложба \ принт и видео ”Роклята: опитомяване”\ в Софийска градска галерия  в рамките на проекта „Място за срещи“.

Да, погледът може да бъде присвоен, но означава ли това, че ни принадлежи?

Там където започвам аз, приключваш ти, защото там, където приключвам аз, започваш ти. Присвоявам не значи обезателно открадвам чуждото качество и точно към това подтикват да се замислим картините на Дворянова – да опитаме да погледнем света и през други очи, защото истината никога не е само една.

Актуално

Избрано за вас