Платиха 5,1 млн. долара за часовника на „Последният император“

Фотокредит: REUTERS/Tyrone Siu

Платиха 5,1 млн. долара за часовника на „Последният император“

Фотокредит: REUTERS/Tyrone Siu
Сподели

Часовник, който някога е бил собственост на последния император от китайската династия Цин, чийто живот формира основата на спечелилия Оскар филм „Последният император“, беше продаден за рекордните

49 милиона хонконгски долара (6,2 милиона долара) на търг в Хонконг във вторник .

Азиатски колекционер, живеещ в Хонконг, купи редкия часовник Patek Philippe, който е принадлежал на императора, според аукционната къща.

Цената на часовника, която изключва премиум таксата на купувача, беше 40 милиона хонконгски долара (5,1 милиона долара).

Фотокредит: REUTERS/Tyrone Siu

Томас Пераци, ръководител на секция часовници в аукционната къща Phillips Asia, каза пред Reuters, че това е „най-високият резултат“ за всеки ръчен часовник, който някога е принадлежал на император.

Това е един от само осемте известни часовника

Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune

и е подарен от императора на неговия руски преводач, когато е бил затворен от Съветския съюз, казват от аукционната къща. Той лесно надмина прогнозата за предварителна цена от 3 милиона долара.

Други часовници, притежавани от императори и продадени на търг, включват часовник Patek Philippe. Той е принадлежал на последния етиопски император Хайле Селасие, който беше продаден за 2,9 милиона долара през 2017 г. Часовник Rolex, принадлежал на последния император на Виетнам Бао Дай, се продаде за 5 милиона долара на търг през 2017 г.

Фотокредит: REUTERS/Tyrone Siu
Роден през 1906 г., Пуи е последният император от китайската династия Цин, който започва управлението си на две години.

След поражението на Япония във Втората световна война през 1945 г., Пуи е заловен на китайското летище Шенян от съветската Червена армия. Той е задържан като военнопленник и затворен в лагер за задържане в Хабаровск, Русия, в продължение на пет години.

Аукционната къща заяви, че е прекарала

три години в сътрудничество със специалисти  по часовници, историци, журналисти и учени,

за да проучат историята на часовника и да потвърдят неговия произход.

Журналистът Ръсел Уоркинг, който интервюира преводача на Пуи Георги Пермяков през 2001 г., каза, че Пуи му е дал часовника в последния му ден в Съветския съюз, малко преди да бъде експортиран обратно в Китай.

Това са били подаръци, които понякога правеше на хора, които бяха много специални за него“, каза Уъркинг.

 

Актуално

Избрано за вас