Търси се съпруг за… Дом на киното

Търси се съпруг за… Дом на киното

Сподели

Дом на киното в София няма да спира да работи, след като досегашният му дългогодишен стопанин излиза от владение.

Днес е последният ден от договора на „Арт Фест“, която менажира киносалона в столицата през последните две десетилетия, със собственика Съюза на българските филмови дейци.

От утре, 1 юни, салонът ще е без стопанин и търсенето официално започва.

Ситуацията може и да напомня на детската драма от 80-те години „Търси се съпруг на мама“, където порастналият днес Веселин Прахов се нагърби с амбициозната задача да намери подходящия мъж за Цветана Манева, в ролата на майката.

Час преди Стефан Китанов и „Арт Фест“ да представят пред обществеността своята ретроспекция на събитията и филмите прездългогидшното им управление, от Съюза на филмовите дейци съобщиха, че един от най-старите киносалони на София

ще продължи да бъде средище на арт киното у нас.

Дом на киното винаги е бил и ще остане културна институция независимо от превратностите на времето. През последните повече от 30 години, Съюзът на българските филмови дейци винаги е отстоявал непоклатими критерии по отношение на репертоарната политика на Дом на киното.

 

Ръководството на Съюза беше изненадано от решението на „Арт фест“ и неговия директор Стефан Китанов,
да се оттегли от дългогодишното ни ползотворно сътрудничество. В тази ситуация Управителният съвет на
СБФД предприе незабавни действия и обяви процедура за намиране на нов партньор,
който да продължи да развива Дом на киното като културно средище. С решение на Управителния съвет бе определен срок до 15 юли за избор на дългосрочен партньор„.
Добрата новина е, че киносалонът няма да спира работа в месеците юни и юли.
Предвидено е само кратко едноседмично прекъсване за профилактика. Барчето във фоайето – Cush.BAR, също няма да спира работа.
След приключване на процедурата за избор на нов партньор, Дом на киното ще продължи да изпълнява и да надгражда своята цел, да се превърне в истински културен хъб, в традициите и съвременните тенденции на най-добрите европейски и световни практики„, уверяват от Съюза на филмовите дейци.
Прочетете и позицията на Стефан Китанов за решението „Арт Фест“ да се оттегли от киносалона:
Последният филм в салона днес е от 20:30 часа. Заглавието е „Февруари“ на Камен Калев.
Фотокредит: Дома на киното

Актуално

Избрано за вас