190 млн. долара за най-разпознаваемата ютия в света

фотокредит: личен архив

190 млн. долара за най-разпознаваемата ютия в света

фотокредит: личен архив
Сподели

В Ню Йорк не могат да продадат една от най-емблематичните сгради в голямата ябълка – „Ютията“ (Флатайрън/Flatiron Building).

Сградата заключена на кръстопътя на „дамската миля“, беше продадена на грандиозен търг в края на март.

Почти безивестният до тогава Джейкъб Гарлик спечели търга с предложението си за 190 милиона долара за 22-етажния триъгълник.

Той обаче не внесе навреме първоначалната вноска от 10% или 19 милиона долара, което накара инвеститори и брокери да се запитат дали Гарлик изобщо разполага с парите. С невнасянето на сумата, правото му на покупка изтече. Така предприемачът и един от притежателите на 75% от сградата Джеф Гурал, подал втора най-висока оферта, получи правото да я купи. Но отказа.

Имотната сделка се заплете и в края на май Ютията ще се продава отново.
фотокредит: личен архив

Сградата, която е чест декор за много филмови продукции, пустее отвътре, след като голям британски издател се изнесе като наемател.

Ако не сте били в Ню Йорк, но сте гледали „Спайдърмен“, „Армагедон“ или „Сексът и градът“ значи сте виждали и „ютията“. Някога има славата на първия нюйоркски небостъргач.

Сградата е разположена на 5-о авеню и 23-та улица в Ийст Сайд. Построена е през 1902 година, а нейн архитект е Даниъл Бърнам. Онези, които се страхуват, че силните ветрове ще я отвеят, я наричат „безумието на Бърнам“.

Флатайрън е най-високата сграда в целия Ню Йорк докато не е построена кулата на Метрополитън, до която днес изглежда като джудже.

Иконата на града е записана в Националния регистър на историческите места и е определена за Национална историческа забележителност през 1989 година.

Един комичен факт, свързан със сградата, се разказва от нюйоркчани на почти всеки заблуден турист.

А именно, че когато сградата била отворена за ползване, имала само тоалетни за мъже, а по-късно се появили и дамски. Мъжките са на четните етажи, а дамските са на нечетните.

В Манхатън, който често е наричан „дома на недостъргачите“, са построени едни от най-популярните сгради в света. Те обаче в никакъв случай не са най-високите.

Актуално

Избрано за вас