„Живот от живота“ или новият филм на Стефан Командарев

Посветен на донорството, филмът „Живот от живота“ на Стефан Командарев имаше премиера в рамките на Sofia Sumer Fest.

Журналист на 39 години, рекламистка на 37, студент на 23, фитнес инструктор на 51, фермер на 35. Това са част от героите от филма „Живот от живота“. Те са обединени от животоспасяващата трансплантация на органи.

За един от тях трансплантацията е успешно извършена, а за другите това предстои. Ако изобщо се случи. Но те са заедно във всекидневната им битка за каузата на донорството на органи – битка с болестта и с институциите.

С тях са близките им и лекарите, които са им опора и надежда, въпреки все по-трудната ситуация в България.

Това е документален филм с истински истории, снимани в реални обстоятелства, който неусетно ти стисва сърцето. И на моменти ти е трудно да дишаш не само, защото съчувстваш на героите, а защото болката им става твоя и страшно искаш да успеят в шанса си за живот.

“С филма по-скоро подаваме сигнал за авария, за огромна опасност. Защото в България трансплантациите вече почти спират. Бройката им намалява година след година, а листите на чакащи са огромни“. С тези думи Стефан Командарев обяснява целта на „Живот от живота“.

Опитваме се да променим нещата. Оптимистичен съм в това отношение. Вече се случиха три прожекции на филма, коментира той.

Отличие за „Уроците на Блага“ за Стефан Командарев

 

Подкрепете ни

Благодарим на всеки един от вас, който е част от културната екосистема в Централна и Източна Европа и дава своя принос за нашето развитие. За да запазим съдържанието си безплатно за всички, имаме нужда от вашата подкрепа. Основната ни мисия е да развием и да допринесем за културния живот в България и за това да има своята сцена за изява.

Актуално