Къща музей „Димитър Димов“ в София отново отвори врати

Къща музей „Димитър Димов“ в София отново отвори врати

Сподели

Къща музей „Димитър Димов“ в София отново отвори врати след проведената пълна инвентаризация. Музеят вече е с постоянно приемно време за посетители от вторник до събота, съобщават от екипа.

Припомняме, че къщата музей на Димитър Димов в София затвори врати през декември миналата година, пише БТА.

Домът на Димитър Димов е превърнат в музей през 1969 г., три години след смъртта на писателя. Със създаване на Националния музей на българската литература през 1976 г., къща музей „Димитър Димов“ става част от неговата структура. Музеят е запазил обстановката на жилището, в което писателят прекарва последните 12 години от живота си. Апартаментът включва работен кабинет, лаборатория и документална експозиция, проследяваща моменти от живота и творческия път на Димитър Димов. В музея е събран архивът на писателя – ръкописи, документи, материали, свързани с научната му дейност, богат фотоархив, лични вещи, апаратура по химия, физика, радиотехника и фотография. Запазена е и личната му библиотеката с над 3000 тома книги, разказват от Националния литературен музей.

В дома на Димов има и материали с Брайловата азбука за хората със зрителни увреждания. Интересен експонат е и портрета на писателя, нарисуван от художника Георги Даскалов.

Димитър Димов е имал и много разнообразни хобита и интереси. Той е бил не само писател, но и учен, професор по анатомия на домашните животни. Наред с писането на трите си романа, разкази и пътеписи, е преподавал в университетите в София и Пловдив. Още един интересен факт е, че творецът е обожавал да шофира, и то във времена, в които това не е било толкова често упражнявана дейност. Бил е и отличен художник. Най-съкровената мечта на писателя е била да посети Аржентина, но така и не успял.

Актуално

Избрано за вас