На 100 години почина Анжел Вагенщайн

На 100 години почина Анжел Вагенщайн

Сподели

На стогодишна възраст почина известният писател и кинодраматург Анжел Вагенщайн. Човек и творец, оставил трайна диря в българската култура.

Режисьор, сценарист, писател и общественик – Анжел Вагенщайн е създател на десетки игрални, документални и анимационни филма.
Автор е на пиеси за възрастни и деца, поставени у нас и в чужбина. Негови са романите от трилогията „Петокнижие Исааково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, посветени на съдбата на евреите през Втората световна война.

Вагенщайн е роден на 17 октомври през 1922 година в Пловдив и е почетен гражданин на града под тепетата от 2008 година.

Освен в България, книгите на Вагенщайн са публикувани в Израел и в редица европейски страни. Така и в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.  Въз основа на „Съновидение за св. Борис I”, един дълбоко емоционален и проникновен текст с привкус на старинна хроника, е създаден сценарият на емблематичния филм „Борис I”. Режисьорът Борислав Шаралиев избира Стефан Данаилов за ролята на големия български владетел.


От издателство „Колибри“, което се управлява от внучката на Вагенщайн – Жаклин, съобщиха, че погребението ще се извърши в най-тесен семеен кръг.

„Най-голямото, топло и състрадателно сърце спря да бие“,

написа Жаклин Вагенщайн, споделяйки снимка на забележителния си дядо.

Поклонението ще се състои в Софийската синагога на трийсетия ден от смъртта, както повелява еврейската традиция.

Екипът на artportal.news изказва своите съболезнования пред паметта на големия Анжел Вагенщайн, към неговото семейство и близки!

Актуално

Избрано за вас