Нора Ампова събира човека, природата и дигиталното във „Времеви портали“

Нора Ампова събира човека, природата и дигиталното във „Времеви портали“

Сподели

Визуалният артист Нора Ампова ще се включи с изложбата „Времеви портали“ в първото издание на  БУНА: Форум за съвременно изкуство Варна, съобщават организаторите от Little Bird Place. Мястото на срещата е галерия Ларго, а

откриването е на 20 май от 18:30 ч. в Нощта на галериите – Варна 2023

„В тази изложба съм събрала картини, създадени през последните три години. Първоначално вдъхновението ми бе провокирано от пандемичната обстановка. Тя ме прикани да се вгледам по-надълбоко в екзистенциалните въпроси, витаещи около нас. Главните истории са за човека, природата и дигиталните пространства, в които сме и не сме.“, споделя сестрата на поп идола Графа.

В процеса на създаване на произведенията е използвана колажна техника и се изграждат малки проекти от хартия.

„Постепенно тези колажи се превърнаха в големи формати картини

и се образува серия от живописни произведения. Те си комуникират едно с друго, но и предоставят на зрителя възможността да воайорства и пътува чрез тях.“, казва Нора, чиито постоянен адрес е в София и Женева. „Времеви портали“ е изложба за съзерцанието, самотата. Но и за желанието да бъдем на много места едновременно. Подобно на космически частици, движещи се със скоростта на светлината.“

Нора Ампова, „Минерален допир“. Източник: Little Bird Place

Характерен подход в живописта на Нора Ампова e откровеността, а проектите й често имат социална насоченост.

Постоянните пътувания на Нора между България, Швейцария, Франция,

майчинството, и  промените в личния й свят през последните години,

имат пряко отражение и върху творчеството й, което зададе нова посока в темите на последните й проекти.

Първата самостоятелна изложба на Нора в Little Bird Place беше „Пълно вътрешно отражение“ през 2021, а от 2022 г. тя става и официално артист на галерията.

Little Bird Place е софийска галерия за съвременно изкуство, създадена през 2019 г. от Росен Узунов и Антоанета Куик (арт мениджър и куратор). Това е единствената галерия в страната с конкретен тематичен фокус – модерно и съвременно изкуство, посветено на природата, биологичния свят и екологията.

 

Фотокредит откриваща снимка: Личен архив

Актуално

Избрано за вас