Майкъл Гамбън, изиграл ролята на Дъмбълдор, почина на 82-годишна възраст

Снимка: Joel Ryan / Associated Press

Майкъл Гамбън, изиграл ролята на Дъмбълдор, почина на 82-годишна възраст

Снимка: Joel Ryan / Associated Press
Сподели

Актьорът Майкъл Гамбън, изиграл ролята на Дъмбълдор във филмите за Хари Потър, почина на 82-годишна възраст, предадоха осведомителните агенции, като цитираха семейството му.

Смъртта му е настъпила в болница след прекарана пневмония, предава БТА.

Той е носител на четири телевизионни награди БАФТА. През 1998 г. Гамбън е удостоен с

рицарско звание за заслуги

към британския театър. Майкъл Гамбън е известен с богатия си каталог от телевизионни, филмови, радио- и театрални роли, изпълнявани в продължение на пет десетилетия. Участвал в десетки филми – от „Госфорд парк“ до „Речта на краля“ и анимационния семеен филм „Падингтън“.  Той влезе в образа и на френския детектив Жул Мегре в криминалната поредица „Мегре“.

През последните години се превъплъти в ролята на Албус Дъмбълдор в шест от осемте филма за Хари Потър.  Той пое ролята след смъртта на неговия предшественик Ричард Харис през 2002 г.

Роден в Ирландия на 19 октомври 1940 г., Гамбън израства в Лондон и първоначално се обучава за инженер, следвайки стъпките на баща си. Дебютът му в театъра е в постановката на „Отело“ в Дъблин. Сред най-известните му театрални роли е на Галилей в постановката „Животът на Галилей“.

Той става популярен във Великобритания с главната си роля в сериала на Би Би Си от 1986 г. „Пеещият детектив“, смятан за класика в британската телевизионна драма.

През 2015 г. Гамбън се оттегля от сцената, след като поради напредналата си възраст трудно запомня репликите си. В интервю за „Сънди таймс“ казва: „Ужасно е да си призная, но не мога… Това разбива сърцето ми.“

Актьорът винаги е пазил личния си живот от публичност. Той се жени през 1962 г. за Ан Милър и двамата имат син – Фъргъс. По-късно Гамбън започва извънбрачна връзка със сценографката Филипа Харт, която ражда две момчета.

„Съкрушени сме да съобщим за загубата на сър Майкъл Гамбън“, се казва в изявление, разпространено от неговата фамилия. „Любимият съпруг и баща Майкъл почина в мир в болница, като до леглото му бяха съпругата Ан и синът Фъргъс“.

Фото кредит откриваща снимка: Joel Ryan / Associated Press

Актуално

Избрано за вас