Премиера на танцовo-театралния спектакъл „Свръхчовек“

Фото кредит: ДТ „Стоят Бъчваров“

Премиера на танцовo-театралния спектакъл „Свръхчовек“

Фото кредит: ДТ „Стоят Бъчваров“
Сподели

В Европейската нощ на театрите и в началото на XIV Коледни театрални седмици Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна представя премиерата на танцовo-театралния спектакъл „Свръхчовек“. Това е втората премиера в 103-ия творчески сезон на театъра.

Продукцията е колаборация с творци от Република Северна Македония. Създадена е по музиката на „Пролетно тайнство“ от Игор Стравински и философията на Фридрих Ницше за Свръхчовека. Екипът подготвят в оригинален сценичен синтез един съвременен микс от танц, поетичен театър и пърформанс.

„В нашия Ритуален театър по текста на Сашо Димоски, извършваме 12 ритуала, в които телата жертват сенките и душите си, за да стигнат до Свръхчовека като своеобразна терапия на съвременната цивилизация. Днес IT-ревоюцията с бързото развитие на дигиталните технологии, изкуствения интелект, комплексната дигитализация и автоматизация, както и консуматорските нагласи на съвременното общество задушават човека и изместват основната му същност –

стремежа към духовно усъвършенстване.

Идеята за Свръхчовека постепенно умира. По тази особено актуална тема нашето представление предлага решения, които са изведени като абстракция чрез музиката, хореографията, визията и средствата на други изкуства“, обяснява режисьорът Васил Зафирчев.

Хореографията е дело на Олга Панго, участвала вече в няколко проекта на Варненската опера, сценограф е Филип Коруновски, костюмограф – Раде Василев, превод – Таня Попова. Ролите в „Свръхчовек“ са обобщени като Тела и Сенки.

Ролите на Тела изпълняват: Стоян Радев, Недялко Стефанов, Станислав Кондов и др. В ролите на Сенки се превъплъщават: Веселина Михалкова, Христина Джурова, Гергана Арнаудова и др.

Предпремиера на спектакъла е на 17 ноември от 19:00 ч. Премиерата е в Европейската нощ на театрите – 18 ноември, 19:00 ч. Билети могат да бъдат закупени от тук и на касите.

Фото кредит: ДТ „Стоян Бъчваров“

Актуално

Избрано за вас