Филмът „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев ще се надпреварва в Карлови Вари

Филмът „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев ще се надпреварва в Карлови Вари

Сподели

„Уроците на Блага“, най-новият филм на режисьора Стефан Командарев, ще има световна премиера в основния конкурс на един от най-престижните А категория фестивали – Карлови Вари.

Новият филм на режисьора на „Светът е голям, но спасение дебне отвсякъде“ ще се бори за голямата награда „Кристален Глобус“.

„Огромна радост за един дългоочакван филм“, заявиха от Национален филмов център, с чиято подкрепа режисьорът осъществява последния си проект.

Командарев и екипа на „Уроците на Блага“ приключиха със снимките през 2022 година. В продължение на близо месец и половина, режисьорът и актьорите снимат в Шумен и Русе.

Чрез Блага, режисорът отново се фокусира върху моралната криза, в която е изпаднало обществото ни. Това е третият филм от социалната трилогия на Командарев, след „Посоки“ и „В кръг“.
Екипът на „Уроците на Блага“ / Светослав Стоянов

Още недовършен „Уроците на Блага“ бе отличен на фестивала в Сараево.

Платформата CineLink Works in Progress, която подпомага десет пълнометражни игрални и документални филма, които са в етап на снимки или постпродукция от Югоизточна Европа, Близкия изток и Северна Африка, забеляза филма на Командарев.

Преди това филмът „Уроците на Блага“ взе наградата TRT (Turkish National Radio Television Award) на стойност 25 000 евро.

В главната роля влиза актрисата Ели Скорчева, която е 70-годишната Блага.
Фотокредит: @Уроците на Блага / Blaga’s Lessons

Блага е пенсионирана учителка. Тя става жертва на телефонна измама и губи парите, спестени за мечтания гроб на нея и покойния ѝ съпруг. За да събере отново сумата, Блага се свързва с телефонните измамници и започва да работи за тях. Някога устойчивата и честна жена постепенно започва да жертва всичките си принципи.

„Историята на Блага хвърля светлина върху редица аспекти на нашето общество,

като например българските пенсионери, изоставени на унизително съществуване. След като са работили цял живот, днес животът им е геноцид, агония и мизерия. Мизерни пенсии, никакъв достъп до основни привилегии на 21 век като нормална храна, адекватни лекарства, медицински грижи и отопление вкъщи.

Пенсионерите са и основната мишена и обичайните жертви на неприличното българско явление, известно като телефонни измами.

Мечтите за достоен живот отдавна са заменени от борба за примитивно ежедневно оцеляване. Филмът засяга самотата на българските пенсионери, когато повечето от тях са далеч от своите деца и внуци. Потомците им са далеч, търсейки препитание в столицата или в далечни страни.

Филмът е подпомогнат още от: 42film GmbH, Българска национална телевизия. БНТ, MDM Mitteldeutsche Medienförderung, Eurimages, Creative Europe Desk – MEDIA, KIA Bulgaria, СФС МВР.

Стефан Командарев е известен и с пълнометражните филми „Посоки“, който взе награда в категория Certain regard в Кан през 2017 г., а „В кръг“ спечели наградата Cineuropa в Сараево през 2019 г.

Ако все още не сте гледали „Посоки“ или „В кръв“, или искате да ги видите отново, в стриминг платформата за изкуство 7Arts.bg може да го направите по всяко време и от всяко устройство.

Фотокредит: Светослав Стоянов / @stephan.komandarev

Актуално

Избрано за вас