Европейската филмова академия разкрива номинациите си за 2022 г.

Европейската филмова академия разкрива номинациите си за 2022 г.

Сподели

Европейската филмова академия обяви номинираните в основните категории на Европейските филмови награди. Наградите ще се проведат на 10 декември в Рейкявик и ще отбележат най-добрите филми от европейската филмова култура.

Всичките пет филма, включени в списъка на номинираните за Европейската филмова награда, имат фестивален опит.

Комедията за войната между различните класи в обществото „Triangle of Sadness“  Триъгълник на тъгата“ на шведския режисьор Рубен Остлунд, отличена със „Златна палма“ в Кан,

е включена в краткия списък

и е номинирана и в три други категории: за най-добър режисьор, най-добър актьор (Златко Бурич) и най-добър сценарист (Остлунд).

Кан беше и стартовата платформа на филма „Close directed by Lukas Dhont“ („Лукас Дхонт отблизо“) за Белгия. Той е включен в краткия списък за най-добър европейски филм. Историята на две момчета, чието приятелство е трагично прекъснато, споделя Голямата награда на Кан с филма на френската режисьорка Клер Дени „Звезди по пладне“. Филмът е номиниран и в категориите за най-добрър европейски режисьор, актьор (Еден Дамбрин) и сценарист (Дхонт и Анджело Тийсенс).

Филмът „Holy Spider“  („Свещеният паяк“) на Али Абаси също влиза в краткия списък на най-добрите филми. Филмът също дебютира в Кан, като спечели наградата за най-добра актриса в официалния конкурс за Зар Амир-Ебрахими. Базиран на реалната история на ирански сериен убиец, чиито жертви са секс работнички,

филмът разказва за журналистка,

която разследва убийства, извършени в свещения град Машхад. Амир-Ебрахими получава награда за изпълнението си и от Европейската филмова академия.

Историческата драма „Corsage“  („Корсаж“) на Мари Кройцер също попада в списъка на най-добрите филми. Филмът е номиниран и в категориите за европейски режисьор и актриса (Вики Крипс). Премиерата на „Корсаж“ беше в рамките на „Особен поглед“ („Certain Regard“), където филмът взе награда за най-добра мъжка роля за Крипс. Тя играе недоволната австрийска императрица Елизабет.

Филмът „Alcarràs“ („Алкара“) на Карла Симон също е номиниран за наградата, след като преди това спечели „Златна мечка“ на Берлинале. Филмът за семейство производители на праскови в малко каталунско село, чийто живот се променя, когато собственикът на голямото им имение умира и доживотният му наследник решава да продаде земята, е номиниран и в категорията за европейски сценарий за Симон и Арнау Виларо.

Сега 4400-те членове на Европейската филмова академия ще гласуват за победителите, които ще бъдат обявени на церемонията по връчването на Европейските филмови награди на 10 декември 2022 г.

Носителите на наградите за високи постижения в категориите кинематография, монтаж, дизайн на продукцията, дизайн на костюмите, грим и прически, филмова музика, звук и визуални ефекти ще бъдат определени от осемчленно жури, съставено от представители на различните изкуства и ще бъдат обявени на 23 ноември.

Актуално

Избрано за вас