Любов към живота в ритъма на суинг: Винтидж среща с Desy and The Shiny Stockings

Любов към живота в ритъма на суинг: Винтидж среща с Desy and The Shiny Stockings

Сподели

Последното десетилетие се заражда един голям интерес към Златната ера на джаза. Музиката от 20-те до 50-те години на миналия век, които поставят основите на рокендрола, се радва на все по-голяма популярност сред танцуващите хора, които сформират интересно общество, в основата на което е усещането за ритъма и радостта от суинг музиката.

С настъпването на топлите дни започват да се превръщат в обичайни, събитията, които различните школи си организират на открито по площадите на столицата под наслов – социални срещи и танци.

Тази магия запленява и музикантите

Десислава Андонова – вокал, Димитър Карамфилов – контрабас и Петър Георгиев – китара, и поставя началото на проекта Desy & The Shiny Stockings.

През 2020 година триото излиза с едноименен дебютен албум, който пренася слушателя в Златната ера на суинг музиката, балните танци, бигбендовете и общата хореография, която всеки е знаел.

Суинг песните и танците се появяват във времена на трудности и дават стимул и средство да ги преодолееш, създават идея за хубавия живот отвъд тях. И това остава във времето.


Димитър Карамфилов разказва за песента „It Ain’t What You Do“. Тя е като химн за суинг танцьорите днес, които имат специални движения при изпълнението ѝ.

Независимо в коя епоха се случва нещо хубаво, то е непреходно и актуално във всеки един момент. Такава емоция създават и тези песни, те са свързани с човешките емоции.

Вторият албум на групата Desy and The Shiny Stockings се казва „Blue Stories“. В него те разглеждат всички измерения на любовта. Мечтаната и не любов. Изживяната или несподелената, намерената и изгубената.

Любовта, която дава цел и е сила в достигането до нея, която прави влюбените неразделни и неразривно свързани с живота.
Фотокредит: @DESYTheShinyStockings

Десет са известните и популярни заглавия от американската песенна традиция, като ни връщат във времената на блуса от 20-те и 30-те години на миналия век. За първи път Desy and The Shiny Stockings представят и три оригинални песни, написани от Деси Андонова и колективно аранжирани от тримата.

„Blue Stories“ е не само със суинг, но и с джаз и блус. В други моменти се обръща към буги-вуги и поглежда и към рокендрола.

Пилотният сингъл е една от оригиналните песни на групата – „My Song of Freedom“. Тя олицетворява движението към светлината, което е и посоката на групата.

Концертът за премиерата на „Blue Stories“ е на 3 юни от 21 часа в „Маймунарника“. Входът е свободен.

През юли „Blue Stories“ ще бъде представен на Джаз в Бургас, а през август – на Банско джаз фестивал.

Фотокредит водеща снимка: Boyan Hristov Photography

Актуално

Избрано за вас