Тупак Шакур получи звезда на Алеята на славата близо 3 десетилетия след смъртта си

Тупак Шакур получи звезда на Алеята на славата близо 3 десетилетия след смъртта си

Сподели

Тупак Шакур, облечен в костюм, гледа мрачно от портретна снимка, поставена на статив като на траурна церемония. Настроението около портрета обаче по-скоро напомня на парти. В сряда, близо 30 години след смъртта на 25-годишния мъж, роденият в Ню Йорк рапър, актьор и активист, чиято слава и влияние нараснаха едва след смъртта му, получи своето

закъсняло холивудско признание: звезда на Алеята на славата.

Членове на семейството, близки приятели, други рапъри и сътрудници се прегръщаха, смееха се и разменяха спомени на червения килим по затворения булевард в Града на ангелите.

До стоманените барикади, тълпата от стотици почитатели рапираше песните на Шакур и скандираше името му: „Тупак, Тупак, Тупак“. В същото време улични търговци изнасяха от фургоните си кашони, пълни с тениски с неговия лик, разказва Los Angeles Times в свой репортаж.

Рап-легендата Тупак Шакур беше застрелян през 1996 година. Фотокредит: Chris Pizzello / Invision / Associated Press

„Сърцето ми се изпълва с гордост, че днес стоя тук и представлявам семейство Шакур“, каза сестрата на рапъра Секива „Сет“ Шакур.

„Тупак знаеше дълбоко в себе си, че винаги е бил призван за нещо голямо. И като негова по-малка сестра имах привилегията да наблюдавам как това се случва“.

Шакур продава повече от 75 милиона плочи с хитове, сред които „California Love“ и „Changes“.
Фотокредит: Chris Pizzello / Invision / Associated Press

Феноменалният успех на Шакур е нещо, което режисьорът Алън Хюз се опитва да предаде с документалния си филм „Скъпа мамо“. Сагата за Афени – майката на рапъра, някога активистка в движението „Черните пантери“, и Тупак Шакур, се занимава с живота на двамата. Режисьорът е силно впечатлен от графитите с лика на Шакур, които среща из градове не само в Америка, а и на други континенти. Хюз осъзнава, че рапърът се е превърнал в

„глобален символ на бунта… толкова видим и важен, колкото Малкълм Х и Че Гевара“.

„Тупак Шакур е шампионът на народа, който усеща неговата борба и неговото послание“, каза Хюз пред The Times след церемонията на Алеята на славата. Сочейки към звездата на Шакур, режисьорът е категоричен, че „той ще живее вечно“.

Преди няколко седмици, общинарите в Оукланд гласуваха да именуват улица на името на покойния рапър.

Актуално

Избрано за вас