Аватар на Ван Гог разговаря с фенове на изложение в Париж (ВИДЕО)

Фотокредит: Marion Piasecki / L'Éclaireur Fnac

Аватар на Ван Гог разговаря с фенове на изложение в Париж (ВИДЕО)

Фотокредит: Marion Piasecki / L'Éclaireur Fnac
Сподели

Легендарният Ван Гог, който изрисува света в жълто и синьо, бе „съживен“ на изложението „ВиваТех“ в Париж. Посетителите успяха да разговарят с холандския художник посредством изкуствен интелект, който се крие зад негов аватар. Стартъпът на програмата е разработен в Страсбург.

Чувайки гласа на художника, Карин, която броди в шоуто на VivaTech, е във възторг: „Страхотно е да мога да говоря с него. […] Изглежда, че има белгийски акцент!“, казва туристката пред ANM.

Акцентът й „не е белгийски, а холандски“, уточнява Фатма Чели, мениджър на стартъпа Jumbo Mana.

„Той идва от Амстердам, искахме да говори с холандски акцент“.

Пред големия художник се стичат посетители от всички възрасти. Всичко, което трябва да направят, е да натиснат бутон, за да зададат своя въпрос със слушалки на ушите. Отсреща, 3D лицето на художника им отговаря.

„Въпросът, който възниква най-често, е защо си е отрязал ухото. “, споделя Кристоф Ренодино, шефът на Jumbo Mana, специализиран във видео игри и AI.

„Отрязах си лявото ухо, когато страдах от силни душевни болки и депресия“, отговаря Ван Гог, а казаното от него тече и под формата на субтитри.

Фотокредит: YouTube

„Загубих работата си на 23 години, мъчех се да намеря призванието си на 26 и претърпях неуспехи при създаването на ателие за художници в Арл“, отговаря художникът с трагична съдба, който се простреля в гърдите и почина на на 37 години.

Отвъд лицето му, стартъпът се стреми да се доближи възможно най-близо до личността на Ван Гог.

„Ние не просто искахме да направим чатбот или аватар, който да разговаря с нас. Искахме да имаме личността на Ван Гог и надеждна информация за живота му“, казва Фатма Чели.

За да подхрани своята база данни, компанията си сътрудничи с историк, специализирал в живота на художника, Wouter van der Veen.

„Пресъздадохме личността на Винсент Ван Гог, наистина за да върнем живот на исторически личности. Може да са и напълно измислени герои “, обяснява Кристоф Ренодино.

От октомври тази инсталация ще бъде представена в Musée d’Orsay, след това за една година в Auvers-sur-Oise, „където Ван Гог завършва живота си“.

Актуално

Избрано за вас