„Българският модел“ дава старт на новият сезон в Драматичен театър, Стара Загора

Фото кредит: Драматичен театър "Гео Милев", Стара Загора

„Българският модел“ дава старт на новият сезон в Драматичен театър, Стара Загора

Фото кредит: Драматичен театър "Гео Милев", Стара Загора
Сподели

Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора ще открие новия творчески сезон с постановката „Българският модел“ по Станислав Стратиев. Това става ясно от програмата на културната институция. Зрителите ще могат да се насладят на спектакъла на 11 септември на сцената на Културен център „Стара Загора“.

„Пиесата разказва нашия типично български модел на начин на живот И как всеки един от нас се опитва да избяга от нашата прекрасна българска земя, но в крайна сметка не успява да го направи“, разказа пред БТА директорът на театъра Светла Тодорова преди премиерата на постановката през юли.

„Ще спрем ли да мрънкаме? Ще понесем ли накрая заедно кръста на България?“, са цитати от спектакъла като мотив на представлението.

„Това е изключително визуален спектакъл с музика. И се надяваме през смеха да си кажем някои истини за действителността, в която живеем. По този начин да

достигнем до зрителя и да зададем някои въпроси,

защото ние отговорите няма как да дадем. Ние няма да посочим кой отговор е правилният, но ще посочим през какво сме минали, накъде вървим, и дали ще стигнем до края зависи от нас. Въпросът е дали ще продължим в тази посока или ще осъзнаем нашата историческа памет“, каза още Светла Тодорова.

Режисьор на спектакъла е Невена Митева, която е използвала сценичния вариант на Борислав Чакринов и Младен Младенов. Това е нейна трета постановка в Стара Загора. Костюмите и сценографията са дело на Величка Джамбазова, а авторската музика е на Евгений Господинов. Хореографията е дело на проф. д-р Петя Цветкова. Участие в постановката ще вземат голяма плеяда от старозагорски актьори и актриси. Сред тях са Илчо Димитров, Иван Калошев, Борче Манев, Жоро Ганчев, Ивелин Керанов, Красимир Ненков, Георги Ножделов, Цветомир Черкезов, Георги Тодоров Георгиев, Борислав Веженев, Тони Тончева, Елена Азалова, Миленка Сотирова, Ванина Йорданова и Мария Енева-Панайотова.

Второто представление в зала на най-новата постановка на театъра ще бъде на 29 септември.

От 13 до 28 септември трупата на театъра ще бъде на турне в Добрич, Балчик, Ямбол, Велинград, Сопот и Димитровград. Зрителите ще се насладят на някои от добре познатите постановки като „Лъжци по неволя“ със специалното участие на Николай Урумов и „Полет над кукувиче гнездо“ с участието на Станимир Гъмов.

Фото кредит откриваща снимка: Драматичен театър „Гео Милев“, Стара Загора

Актуално

Избрано за вас