Джон Малкович поставя „Оръжията и човекът“ в Народния театър

Джон Малкович поставя „Оръжията и човекът“ в Народния театър

Сподели

През следващия театрален сезон 2024/2025 световноизвестният актьор, режисьор и продуцент Джон Малкович ще се завърне в България. Причината за това е подготовка на бъдещия си спектакъл „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу.

Това беше договорено в рамките на поредица от разговори между Малкович и директора на Народния театър Васил Василев. Това е първият от няколко предстоящи съвместни проекта между режисьора и театъра. Предварителните срещи с трупата на Народния театър ще се проведат през новия театрален сезон 2023/2024, а репетициите ще започнат през м. септември 2024 г.

Действието на комедията на Бърнард Шоу се развива в България

По-голямата част от героите в „Оръжията и човекът“ са българи. В основата на сюжета е битката при Сливница по време на Сръбско-българската война през 1885 г. „Оръжията и човекът“ се играе за първи път през април 1894 година в Лондон.

Джон Малкович гостува на сцената на Народния театър заедно с една от най-популярните литовски актриси – Ингеборга Дапкунайте в спектакъла „В самотата на памуковите полета“ от Бернар-Мари Колтес, на режисьора Тимофей Кулябин.

Джон Малкович е роден през 1953 г. През 1976 г. става един от основателите на чикагския театър „Степенулф“. През 1983 г. се мести в Ню Йорк, като година по-късно играе на Бродуей с Дъстин Хофман. Дебютира в киното с филма „Място в сърцето“ (1984), за който е номиниран за Оскар за най-добра мъжка второстепенна роля. Дебютът му като режисьор е с филма „The dancer upstairs“ (2002).

Носител е на награда „Еми“, номиниран е за престижните награди „Сателит“, „Бафта“, „Сатурн“, „Оскар“ и „Златен глобус“.

Актуално

Избрано за вас