Три кучета „пяха“ в симфония на Моцарт с Датския камерен оркестър

Три кучета „пяха“ в симфония на Моцарт с Датския камерен оркестър

Сподели

Три космати супер звезди се присъединиха към Датския камерен оркестър за много специално изпълнение на „Ловната симфония“ на Моцарт.

В свят, в който класическата музика обикновено се придържа към традициите, Датският камерен оркестър внесе обрат с опашка, който накара публиката да вика от удоволствие на тазгодишния фестивал в Хейдън.

Куки, Софус и Сика – трите изключително талантливи кучета

били внимателно подбрани

да свирят с Датския камерен оркестър през пролетта в причудливото нетрадиционно изпълнение на „Ловна симфония“ . Произведението е композирано от Леополд Моцарт, бащата на Волфганг Амадеус.

„Симфонията се състои от три части и в последните части ще чуем как започва ловът и ще има стрелба, а след това кучетата ще започнат да лаят“, разказва ръководителят на оркестъра Андреас Вето пред AFP по време на репетиция преди неделното представление.

Произведението е рядко срещано бижу в света на класическата музика, в което кучетата имат изтъкната и важна солистична роля. В миналото техният принос се е ограничавал само до записи. Оркестрите и до днес предпочитат да използват записан звук.

През 2004 г. Питсбъргският оркестър в САЩ също изпълни произведението с кучета на сцената.

По време на репетицията кучетата слушали без притеснение първите части на произведението. След това уверено заели позициите си пред оркестъра, за да изпълнят партиите си.

Хеле Лаувринг, собственичката на Куки и настойник на 4-годишното испанско водно куче споделя: „Ако трябваше да бъда там съвсем сама, вероятно щях да се притесня, но в случая цялото внимание е насочено към нея (Куки), тя е звездата. Аз съм просто зад нея с всички лакомства“.

Фото кредит откриваща снимка: AFP

Актуално

Избрано за вас