Ясен Пеянков – българското присъствие в новия филм на Брадли Купър „Маестро“

Ясен Пеянков – българското присъствие в новия филм на Брадли Купър „Маестро“

Сподели

Представяте ли си да получите лично обаждане от Брадли Купър с покана за участие в новия му филм? Е, един от най-успелите българи в Холивуд и основна част от трупата на легендарния театър „Steppenwolf „в Чикаго – Ясен Пеянков няма нужда да си го представя. Първо – заради неоспоримия му талант и второ, защото той вече е преживял момента на признание и възможността да си партнира с някои от най-големите имена в Холивуд.

Както си седял един ден, той получил обаждане от своята агентка, която му казала, че Брадли Купър иска да говори с него. „Не ме викна на втори кастинг. Просто искаше разговор. Застанахме лице в лице на компютърния екран и взехме да обсъждаме ролите“, споделя Пеянков в интервю за Art Portal преди няколко месеца.

Най-новият филм на Брадли Купър„Маестро“ е в центъра на събитията от последните седмици. Във втория си опит зад камера, актьорът се превъплъщава в образа на известния американски пианист, диригент и композитор от 20-и век Ленард Бърнстейн. Той е режисьор, продуцент, съсценарист и изпълнител на главната роля в биографичния филм.

„Маестро“ / Фото кредит: IMDB

Преди дни „Маестро“ получи своята премиера на кинофестивала във Венеция, но в отсъствието на Купър. Причината – историческата стачка на актьорите и сценаристите в Холивуд, която е първата от 63 години насам.

Но каква е ролята на Ясен Пеянков?

„Героят ми е Косовицки, руски евреин, колоритна личност и диригент. В края на 30-те години попада в Америка, където много от класическите оркестри са били оглавявани от европейци. На Косовицки му дават оркестъра в Бостън и така се запознава с Бърнстайн. Става му нещо като духовен баща. Когато Косовицки умира, Бърнстайн сменя три полета и е до него в последните му мигове.“, споделя Пеянков за ролята си.

Тези дълбоки и силно емоционални отношения между героите имало особено значение за Ясен Пеянков. Той разказва за своята връзка с Коко Азарян, който

се превърнал в негов духовен баща,

след като Ясен загубил собствения си баща на млада възраст. Подобно на Косовицки, и Ясен осъзнавал колко важно е да имаш някой до себе си, който да те подкрепя и насърчава.

В края на разговора, който двамата провели, Брадли му казал: „Много искам да бъдеш в моя филм!“.

Биографичната лента е одобрена от семейството на Ленард Бърнстейн и копродуцирана от Мартин Скорсезе и Стивън Спилбърг. Тя е сред 23-те филма, които ще се съревновават за наградата „Златен лъв“ на венецианската Мостра.

В своите два часа „Маестро“ се фокусира върху емоционалния живот на Ленард Бърнстейн (1918-1990), неговата хомосексуалност и измъчената връзка със съпругата му от чилийски произход, актрисата и активистка Фелисия Монтеалегре. В нейния образ влиза Кери Мълиган, която играе Дейзи във „Великият Гетсби“.

А за това какъв партньор е Купър, Ясен Пеянков казва: „Брадли прилича на Малкович. В него има огромно любопитство и човещина. Една особена щедрост и желание да помогне, да бъде екипен играч. Обича да работи на принципа на пълната импровизация.“

През годините актьорът с варненски корени Ясен Пеянков взима участие в култови сериали като „Stranger Things“ и „Madam Secretary“ и оглавява катедрата по театър в Илинойския университет.

Гледайте цялото интервю с него тук:

Актуално

Избрано за вас