Обявиха претендентите за литературната награда „Букър”

Снимка: thebookerprizes.com

Обявиха претендентите за литературната награда „Букър”

Снимка: thebookerprizes.com
Сподели

Обявен е краткият списък с претендентите за наградата „Букър“ за 2024 г. В него са представени значителен брой жени – прецедент в 55-годишната ѝ история.

Пет от шестимата участници в краткия списък са жени. Те са автори от пет държави, сред които и Нидерландия. Страната попада в класацията за първи път.

Всеки автор, включен в краткия списък, получава 2500 лири стерлинги. Победителят, обявен на 12 ноември, ще спечели 50 000 лири стерлинги.

За престижната награда могат да кандидатстват автори от цял свят, които са написали художествени произведения на английски език. Те трябва да са публикувани в Обединеното кралство или Ирландия.

Кратък списък с претендентите за наградата:

  • „James“Пърсивал Евърет (САЩ)
  • „Orbital“Саманта Харви (Великобритания)
  • „Creation Lake“Райчъл Къшнър (САЩ)
  • „Held“Ан Майкълс (Канада)
  • „The Safekeep“Яел ван дер Уден (Нидерландия)
  • „Stone Yard Devotion“Шарлът Ууд (Австралия)

Двама от романистите – Пърсивал Еверет и Рейчъл Кушнер – вече са били включени в краткия списък за наградата.

„James” на Еверет е преразказ на „Приключенията на Хъкълбери Фин“ на Марк Твен. Той е написан от гледната точка на избягалия роб Джим.

Creation Lake на Къшнър е шпионски трилър, в който американка

се внедрява в радикален анархистки колектив

в провинциална Франция.

Романът Orbital от Саманта Харви разглежда света от различна гледна точка, тъй като проследява екип от астронавти в Международната космическа станция.

В краткия списък на книгите е включен един дебютен роман – „The Safekeep” на Яел ван дер Уден. Действието на тази любовна история се развива в Холандия след нацистката епоха и в нея

животът на самотна млада жена се преобръща,

когато в селския ѝ дом пристига гост.

Женското приятелство се изследва и в „Stone Yard Devotion”.

Романът на Шарлот Уудс разказва за жена на средна възраст, която се оттегля от света в манастир в Нов Южен Уелс.

За първи път от 10 години насам австралийски писател също попада в краткия списък.

„Held”, който е третият роман на Анна Майкълс, е семейна сага, която изследва спомените на четири поколения. Съдиите оценяват високо голямата му тематика „за нестабилността на миналото и паметта“.

Едмунд де Ваал, председател на журито, похвали шестте романа, включени в списъка. Той заяви: „Моите копия на тези романи са изтрити, изписани. Те са били носени навсякъде – със сигурност

По думите му всички те са „книги, които ни накараха да продължим да четем, да звъним на приятели и да им разказваме за тях, романи, които ни вдъхновиха да пишем, да създаваме музика.

В състава на журито на наградите „Букър“ влизат още редакторът на The Guardian за художествена литература Джъстин Джордан, писателката Июн Ли и музикантът Нитин Савни.

Миналата година наградата „Букър“ беше присъдена на ирландеца Пол Линч за „Песента на пророка“ – антиутопична визия за Ирландия в плен на тоталитаризма.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас