Ирландецът Пол Линч е новият носител на „Букър“

Фото кредит: Alberto Pezzali/AP

Ирландецът Пол Линч е новият носител на „Букър“

Фото кредит: Alberto Pezzali/AP
Сподели

Ирландският писател Пол Линч спечели престижната награда „Букър“ за романа си „Песента на пророка“. Тя беше връчена по време на грандиозна церемония в Лондон.

Линч, който за първи път беше включен в краткия списък, получи престижното литературно отличие за петия си роман. Той представлява мрачен и разтърсващ разказ за живота на

майка, бореща се да защити семейството си

в една Ирландия, изпаднала в тоталитаризъм и война.

„Тази книга не беше лесна за написване. Рационалната част от мен смяташе, че с написването ѝ ще обрека кариерата си на провал, но все пак трябваше да я довърша„, каза Пол Линч след победата си. Той сподели и „огромното си удоволствие от завръщането на литературния приз в Ирландия“.

Наградата „Букър“ е допринесла за успеха на писатели като Салман Рушди, Маргарет Атууд и Арундати Рой.

Всички творци, включени в краткия списък тази година – двама американци, канадка, двама ирландци и роден в Кения автор, за първи път бяха част от финалната селекция, пише БТА.

Победителят получава награда от

50 000 британски лири (около 57 000 евро)

и гаранция за международен успех.

Пол Линч отчасти пише „клаустрофобичния“ роман „Песента на пророка“ по време на локдаун.

Писателят твърди, че обезпокоителната идея за полицейски час и появата на вирус го е осенила още преди това. Именно поради тази причина той е бил изненадан, че се случва и в реалния живот.

Роден в Лимерик през 1977 г., Пол Линч е петият ирландец, който печели наградата „Букър“. Писателят е автор на забележителни романи като „Отвъд морето“ и „Грейс“.

Линч казва още, че книгата му не е „пророческа декларация, но

резонира с действителността за читателите,

които искат да помислят върху това“.

„С голяма жизненост „Песента на пророка“ улавя социалните и политическите тревоги на нашето време“, каза канадския писател Еси Едугян, която председателстваше журито.

Тя разкри, че  изборът на победител не е бил единодушен. Шестчасовото заседание на журито обаче не е било „настървено“.

46-годишният Пол Линч беше фаворит на букмейкърите за спечелването на престижната награда.

Миналата година писателят от Шри Ланка Шехан Карунатилака спечели наградата „Букър“ за романа си „Седемте луни на Маали Алмейда“ – мрачно хумористичен разказ за убийства по време на гражданската война, белязала страната през 90-те години на миналия век.

Фото кредит: Alberto Pezzali/AP

Актуално

Избрано за вас