Уикенд в Родопите: Тайните места около Гела

Снимка: Shutterstock

Уикенд в Родопите: Тайните места около Гела

Снимка: Shutterstock
Сподели

Уикендът е подходящ за кратко бягство сред природата. Закътаните планински селца са добър избор като дестинация за емоционален рестарт, независимо от сезона. Едно от тях е Гела край Смолян. Запознайте се с това място, в което гледките спират дъха.

Мястото, на което сутрешната аларма са звънците на овцете

Разстоянието на село Гела от София е около 240 км., а от Пловдив – 100 км. Според последното преброяване, проведено през 2022 г. в родопското село живеят точно 48 души. Въпреки скромният брой жители, приключенци разказват за гостоприемство и топлото посрещане от местните. Из приказните природни пейзажи наоколо се издигат няколко ваканционни къщи, пригодени за отдих. Сред тях е комплекс „Панорама“.

Кацнал на върха на планината,

Комплексът се издига на 1500 м надморска височина. Единственото, което се вижда от прозореца са подобни гледки:

Снимка: Family Travel Spirit

В миналото, в Гела е имало три манастира. Един от тях се е издигал на мястото, където сега е църквата „Св. Троица“, но е бил напълно унищожен през XVII век. Строителството на днешната църква „Св. Троица“ започва отново в началото на XX век.

Снимка: Opoznai.bg

Само на 100 метра, вляво от църквата „Св. Троица“, се намира ранновизантийската базилика. Местните в Гела разказват, че в базиликата е открит гробът на последния български патриарх преди падането под османска власт – Патриарх Евтимий!

Снимка: Opoznai.bg

От базиликата вече се откриват табелите на хижа „Ледницата“. През по-голямата част пътят до хижа „Ледницата“ се движи през гората. Пътят за изкачване е около час и половина с умерено темпо. Като и тук  се откриват места със страхотни панорамни гледки.

Снимка: Пътеписаници

Можем да се върнем отново тук в село Гела през август, когато е традиционното надсвирване с гайди.

Актуално

Избрано за вас