Пантеонът в Рим става платен

Пантеонът в Рим става платен

Сподели

Пантеонът, един от най-зашеметяващите и най-добре запазените паметници от Древен Рим, въвежда такса за туристите.

Решението за въвеждане на входна такса е на Министерството на културата и влиза в сила

от 1 юли тази година.

До тогава посещението на историческата забележителност във Вечния град остава безплатно, но в празничните и почивни дни се изисква резервация.

За да посетят паметника на културата, туристите ще трябва да заплащат

5 евро за вход.

За жителите на Рим, поклонници, деца и младежи до 18 години, както и за посетителите с увреждания и техните болногледачи входът ще е свободен.

Идеята за таксуване беше представена за пръв път през януари, за да може да се покрият високите разходи за експлоатация на паметника, но беше посрещната със съпротива. Първоначално се говореше за билет от 3 евро, но сега става ясно, че цената ще е 5 евро за възрастен.

По данни на италианското Министерство на културата,

Пантеонът е най-посещаваната забележителност в Италия.

Туристите от цял свят, които се стичат в Рим целогодишно, наброяват милиони.

Пантеонът е построен в зората на Римската империя – между 27 и 25 г. пр. Хр, като Храм на всички богове. Импозантният му купол е завършен в днешния си вид през първата половина на II век.

През 609 година Пантеонът е бил осветен за църква на Дева Мария, което може би обяснява защо е най-добре запазилата се сграда в Рим.

Гигантският му купол, който става пример за подражание в толкова много сгради, си остава най-големият бетонен купол без арматура в света.

Като всички древногръцки храмове, и Пантеонът е бил използван като гробница.

В параклис вляво от олтара, в древногръцки саркофаг, е погребан ренесансовият майстор Рафаел. Кралица Маргарита от XIX век, чието име носи прочутата пица, е положена със съпруга си крал Умберто I в съседния параклис. А на противоположната част от ротондата е надгробният паметник на Виктор Емануил II, първият крал на Обединена Италия.

Четете още:

Портофино глобява за селфита

Италианска класация: Най-добрата пицария в Европа е в Испания

„Световен театър в София“ събира топ продукции от Германия, Италия и Великобритания

Актуално

Избрано за вас