Плувай на зелено: Стана ясно какво оцвети водата на Канале гранде във Венеция

Фотокредит: Luigii Costantini/AP

Плувай на зелено: Стана ясно какво оцвети водата на Канале гранде във Венеция

Фотокредит: Luigii Costantini/AP
Сподели

Мистериозното флуоресцентно зелено петно, което се появи в прочутия канал на Венеция в неделя, е причинено от химикал. Обикновено той се използва при подводното строителство, за да помогне за идентифициране на течове, казват екологичните власти.

Химикалът – флуоресцеин – не е токсичен. Остава неясно

как веществото се е озовало в канала,

но според Регионалната агенция за околна среда във Венеция (ARPAV)  предвид изпуснатия обем е малко вероятно да е инцидент. Зеленото петно ​​беше забелязано за първи път от жителите близо до моста Риалто в неделя сутринта и нарастна бавно през деня.

Снимки от Канале гранде показват гондоли, таксита и автобуси, минаващи през изумрудената субстанция

Никоя група не е поела отговорност за акта и местната полиция разследва редица следи, включително екологичен активизъм, каза говорител на полицията на Венеция пред CNN.

Фотокредит: Luigii Costantini/AP

Допълнителни резултати от тестове се очакват по-късно тази седмица. Това може да помогне за идентифициране на точното количество на веществото във водата.

Любопитното оцветяване дойде, когато

градът отпразнува събитието с лодки Vogalonga,

създадено за борба с движението на вълните и за възстановяване на венецианските традиции. Както и за повишаване на вниманието към околната среда и природата. Градът прелива от туристи и заради биеналето на архитектурата, стартирало миналата седмица.

Това не е първият път, когато Канале гранде на Венеция променя цвета си. През 1968 г. аржентинският художник

Николас Гарсия Урибуру боядисва водите на канала в зелено с флуоресцентно багрило,

наречено флуоресцеин, по време на годишното Венецианско биенале. Този ход е предназначен да привлече вниманието към екологичните проблеми и връзката между природата и цивилизацията.

 

Актуално

Избрано за вас