Русалина Мочукова дебютира с „Тоска“ в Стара Загора

Русалина Мочукова дебютира с „Тоска“ в Стара Загора

Сподели

Сопраното Русалина Мочукова направи своя дебют на 4 юни пред публиката на Държавна опера Стара Загора с емблематичната „Тоска“ от Джакомо Пучини. Ценителите, които познават добре солистите, очакваха отдавна появата на талантливата дива като Флория Тоска. Тя подготвя тази роля във времето, в което талантът й е в разцвета си. Специално за нея Денис Иванов създаде нови, прекрасни солистични костюми.

Любимецът на зрителите, тенорът Георги Динев отново се превъплъти в една от своите най-силни роли – на художника Марио Каварадоси. Барон Скарпия е Александър Крунев, който безапелационно е считан от познавачите за

един от най-добрите български интерпретатори

на сложния и богат образ. Спектакълът премина под диригентската палка на Арно Перие. Режисьор е Огнян Драганов, сценичната адаптация е на Тодор Демеров, диригент на хора Младен Станев. Участват още Вокална формация към ДЮСОБ“ Маргаритки“, Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”, оркестър, хор на Държавна опера-Стара Загора.

За първи път у нас „Тоска“

се представя от Софийската народна опера през 1925г. под диригентството на Юрий Померанцев в сценична постановка на Хр. Попов.

В Стара Загора операта „Тоска” е поставена за първи път на 18 декември 1937 година. Диригент е Петър Спиридонов, режисьор Стефан Македонски, художник д-р Бучински, хормайстор Борис Фетваджиев. Следват премиери през 1945, 1954, 1965, 1977, 1984, 1989, 1992. Последната от тях е на 1 юли 1998 г. – диригент Недялко Недялков-гост, режисьор Нина Найденова, художник Радостин Чомаков, хормайстор Емил Минев.

Вдъхновен от изпълнението на

прочутата театрална актриса Сара Бернар

в ролята на Тоска от едноименната пиеса на френския драматург Викториен Сарду, Джакомо Пучини решава да напише опера. Годината е 1889. Точно 10 години продължава подготовката за „Тоска”, но Пучини не се отказва от намерението си, независимо от съпътстващите трудности. Междувременно написва своята опера „Бохеми”. Пучини възлага на либретистите си Джакоза и Илика написването на текста на бъдещата опера и двамата опитни театрали преработват петактната драма в либрето от три действия. Сам Викториен Сарду по-късно признава, че либретото въпреки съкращенията,

пресъздава почти изцяло съдържанието на драмата,

като дори я прави по-напрегната и въздействаща. През лятото на 1898 г. четиридесетгодишният Пучини започва усилена работа върху операта „Тоска“. След по-малко от година и половина той я завършва. Първото представление на „Тоска“ е на 14 януари 1900 г. в театър „Констанци“ в Рим и преминава с огромен успех. Още същата година операта се поставя в Лондон и Париж, а след това и във всички оперни театри на света.

Актуално

Избрано за вас